Blaga: Delegaţia FMI ne-a spus că de când e USL la putere nu s-a întâmplat nimic din angajamente

Vasile Blaga, preşedinte PDL (Epoch Times România)
Epoch Times România
28.01.2013

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat luni seara că cei din delegaţia FMI, a CE şi a BM le-au spus că rezultatele negocierilor cu guvernul sunt ,,amestecate" deoarece măsurile luate de Guvernele Boc au macrostabilizat ţara, iar de când este USL la guvernare ,,nu s-a întâmplat nimic".

,,Am avut împreună cu domnul Stolojan, domnul Flutur, alţi colegi din conducerea partidului o discuţie lungă cu delegaţia Fondului, a CE şi a BM şi ea a fost structurată să zic aşa în două părţi distincte. În prima etapă dânşii ne-au prezentat rezultatele discuţiei cu Guvernul român vizavi de modul în care se derulează programul cu FMI, cu CE şi cu BM. Ca să folosesc expresia domniei lor, rezultatele sunt amestecate, adică un lucru este extrem de clar: măsurile luate de guvernele Boc au macrostabilizat România, lucru care nu mai trebuie demonstrat", a spus el la finalul întrevederii cu delegaţia FMI.

Liderul PDL a susţinut că delegaţia FMI le-a spus că de şase luni de zile de când este USL la guvernare ,,nu s-a întâmplat nimic", motiv pentru care liderii europeni au fost de acord cu prelungirea cu câteva luni a actualului acord cu Fondul.

,,Pe de altă parte din păcate în ultimele şase luni de zile nu s-a întâmplat nimic, niciuna din cerinţele Fondului legate de reforme structurale cerute guvernului Ponta nu au fost duse la îndeplinire, motiv pentru care dânşii sunt de acord cu prelungirea pentru câteva luni a actualului acord, în condiţiile în care guvernul va trebui să rezolve de data asta privatizarea CFR Marfă, vânzarea unui pachet minoritar de acţiuni la Transgaz şi primii paşi privind vânzarea unui pachet minoritar de acţiuni la Complexul Energetic Oltenia. Nu poate fi vorba de un nou acord atât de necesar României dacă aceste lucruri nu se rezolvă. În ultimele şase luni, repet, nu s-a întâmplat nimic din acest punct de vedere", a punctat democrat-liberalul.

,,Aşa au spus dumnealor: rezultatele sunt amestecate. Adică, macroeconomic suntem stabilizaţi, dar nu s-a făcut niciun pas vizavi de reformele structurale cerute de Fond. Şi aici le enumeraţi şi dumneavoastră în fiecare zi: privatizarea CFR Marfă, Oltchimul. Da, le-au menţionat cu subiect şi predicat", a subliniat preşedintele PDL.

El a mai spus că la 31 martie încetează înţelegerea cu Comisia Europeană, iar din această cauză costurile de cofinanţare a proiectelor europene ale statului român cresc cu 10%. ,,Din păcate, în ceea ce priveşte CE lucrurile sunt mai complicate. Încetează la 31 martie înţelegerea cu Comisia şi din păcate începând cu această dată costurile de co-finanţare a proiectelor europene ale statului român cresc cu 10%. Deci co-finanţarea, obligatorie pentru România va creşte de la 5 la 15%. Tot pe 31 martie expiră şi posibilitatea ca România să se împrumute de la CE. Dar aici am căzut de acord şi noi, şi cu Comisia, lucrurile nu sunt atât de grave pentru România. România are rezerve valutare serioase şi nu este în situaţia de a cere împrumuturi de la CE", a precizat Vasile Blaga.

Lideri ai PDL, printre care Vasile Blaga, Gheorghe Flutur, Mihai Stănişoară, Andreea Paul şi Theodor Stolojan au avut luni după-amiază o întâlnire cu delegaţie FMI în România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor