Biscuiţi spriţaţi fără zahăr - plini de aromele copilăriei

Biscuiţi spriţaţi
Biscuiţi spriţaţi (Maria Matyiku / Epoch Times)

Biscuiţii spriţaţi, fragezi şi crocanţi, cu arome de vanilie şi lămâie, ne aduc cu siguranţă aminte de frumoşii ani ai copilăriei. Sunt simpli, se prepară rapid şi se coc şi mai rapid. Dacă doriţi să petreceţi timp cu copilul dumneavoastră, e un prilej minunat de a-l invita în bucătărie pentru a prepara biscuiţii împreună. Se va bucura poate la fel cum ne-am bucurat şi noi când eram de vârsta lor.

În reţeta originală se folosea untură sau unt şi zahăr. Cum în zilele noastre, o alimentaţie sănătoasă este una din preocupările prioritare, avem tendinţa să substituim unele ingrediente, încercând în acelaşi timp să păstrăm oarecum nealterate aromele şi gusturile care ne trezesc amintiri. Se ştie că nutriţioniştii avertizează că zahărul procesat are o mulţime de efecte nocive pentru organismul uman.

În această reţetă, zahărul este înlocuit cu miere, ceea ce aduce un surplus de aromă şi dă biscuiţilor un gust deosebit de plăcut. Deoarece mierea e lichidă, se adaugă 100 g de făină în plus faţă de reţeta originală.

Ingrediente:

200 g unt, ţinut la temperatura camerei,
200 g miere,
2 ouă,
2 linguriţe de esenţă de vanilie,
coaja rasă de la o lămâie,
un vârf de cuţit de sare,
o linguriţă cu vârf praf de copt,
600 g faină

Modul de preparare:

Într-un castron de mărime potrivită, se freacă untul moale cu mierea, ouăle, sarea, coaja rasă de lămâie, vanilia şi praful de copt, folosind o furculiţă. Se pune apoi făina şi se trece cu furculiţa prin compoziţie şi făină, amestecând mereu prin răsturnare.

Se vor forma frecăţei ce trebuie să rămână înfăinaţi. Vor arăta ca un aluat numai pe jumătate lucrat. Aluatul nu se lucrează cu mâna, deoarece de la căldura mâinii untul leagă făina iar biscuitii nu vor mai ieşi cu ţepii pronunţaţi.

Frecăţeii se lasă deoparte la rece aproximativ 30 minute.

Între timp se dă drumul la cuptor şi se preîncălzeşte la 170C.

Pentru prepararea biscuiţilor, se ataşează forma de biscuiţi la maşina de tocat, după ce în prealabil s-au scos sita şi cuţitul. Forma se fixează bine cu cercul cu filet.

Fără a presa prea mult, frecăţeii se pun treptat în pâlnia maşinii, învârtindu-se manivela până când prin formă iese un rulou zimţat, ce se va tăia apoi la o lungime de 7-8 cm. Trecând frecăţeii prin maşină veţi observa că făina se va încorpora în aluat şi se vor forma ţepii.

Dacă doriţi să faceţi coroniţe, orificiul formei se aşează la jumătatea modelului, ruloul ce iese este mai subţire şi se rotunjeşte singur pe măsură ce iese din maşină. Când ajunge la 9-10 cm se taie şi se unesc capetele.

Biscuiţii se aşează în tavă la distanţa de 1 1/2 cm între ei. Biscuiţii se coc la foc mijlociu cam 25 minute, până când se rumenesc şi devin doar uşor aurii. Dacă cuptorul nu coace uniform, tava se poate întoarce după 15 minute.

După ce s-au copt, biscuiţii se lasă la răcit. Se servesc ca atare, sau opţional se pot orna după dorinţă ori se pot glazura.

Biscuiţii se pot păstra câteva luni în cutii de carton sau metalice. Vă dorim poftă bună!

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.