BIOGRAFIE - Marian Lupu, personaj-cheie pe scena politică de la Chişinău
Democratul Marian Lupu, ales joi preşedinte al Parlamentului de la Chişinău, a devenit în decurs de un an şi jumătate un om-cheie pe scena politică de la Chişinău, prin demisia sa din Partidul Comuniştilor, în iunie 2009, înclinând practic balanţa în favoarea direcţiei proeuropene a R. Moldova.
Specializat în economie, Marian Lupu părea, în perioada în care a mai fost preşedinte al Parlamentului, în timpul regiumului comunist, o figură aparte şi oarecum izolată în partid. Era, totuşi, interlocutorul preferat al europenilor atunci când aceştia aveau de discutat cu autorităţile comuniste de la Chişinău.
După demisia sa din partid, a avut o ascensiune politică rapidă. Practic, a tractat după el un întreg partid prea puţin însemnat până atunci pentru scena politică moldoveană. El a reuşit să aducă în Parlament, la alegerile din 29 iulie, Partidul Democrat, la care a aderat după plecarea de la comunişti şi al cărui preşedinte a fost ales.
Şi după alegerile din 29 iulie 2009, şi după cele din 28 noiembrie anul acesta, Lupu s-a plasat rapid în poziţia de arbitru al forţelor politice de la Chişinău. Opţiunea sa proeuropeană i-a adus un plus de imagine, cu toate acestea nu a scăpat niciodată de suspiciunile că ar fi "omul Moscovei". Dezvăluirile recente făcute de WikiLeaks par să indice, totuşi, contrariul, putând fi catalogat la fel de bine drept "omul americanilor".
În orice caz, politicianul democrat ştiut însă să negocieze la sânge, şi cu proeuropenii, şi cu foştii colegi din PCRM, având pe deplin conştiinţa rolului-cheie pe care îl deţine. A obţinut un profit politic maxim, devenind şef al Parlamentului şi şef interimar al statului, cu promisiunea şi speranţa de a obţine un mandat definitiv.
Marian Lupu s-a născut la 20 iunie 1966 în municipiul Bălţi, dar la vîrsta de şase ani familia lui s-a mutat în Chişinău. A absolvit Şcoala nr. 1 din Chişinău (actualmente Liceul "Gheorghe Asachi") din Chişinău (1983). Studiază apoi la Facultatea de Comerţ şi Economie a Universităţii de Stat din Moldova, unde a obţinut diplomă cu menţiune (1987). Urmează apoi studii postuniversitare în perioada 1987 - 1991 la Academia Economică "A. Plehanov" din Moscova şi la Universitatea de Stat din Moldova, în urma cărora obţine titlul de doctor în economie în anul 1991.
Din anul 1991 a activat în cadrul Departamentului de Relaţii Economice Externe din cadrul Ministerului Economiei, parcurgînd calea de la specialist principal, apoi şef de direcţie şi în cele din urmă în anul 1997 devine director al Departamentului de Relaţii Economice Externe.
La 24 mai 2001 este numit în funcţia de viceministru al economiei. El a coordonat în această calitate activitatea departamentelor Relaţii Economice Externe şi Comerţ din cadrul Ministerului. La 5 august 2003, este numit prin Decret al preşedintelui Vladimir Voronin în funcţia de ministru al economiei al Republicii Moldova.
La 6 martie 2005 a fost ales deputat în Parlament pe lista Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, devenind în scurt timp membru de partid.
La 10 iunie 2009 părăseşte rândurile Partidului Comuniştilor, iar la 15 iunie şi-a anunţat aderarea la Partidul Democrat din Moldova. Ulterior, pe 19 iulie, în cadrul Congresului Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu a fost ales în calitate de preşedinte al acestei formaţiuni.
Marian Lupu cunoaşte limbile română, franceză, engleză şi rusă. Este căsătorit şi are doi copii.