Bilanţ dramatic: Peste un milion de contracte individuale de muncă, suspendate. Alte 240.000 au încetat

Gara de Nord in timpul crizei coronavirus
Gara de Nord in timpul crizei coronavirus (Epoch Times România)

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a anunţat, marţi, că la Inspecţia Muncii au fost înregistrate 1.005.508 de contracte individuale de muncă suspendate şi 240.151 de contracte individuale de muncă încetate.

Potrivit datelor MMPS, situaţia contractelor este următoarea:

- Contracte individuale de muncă suspendate: 1.005.508, din care: 314.496 în industria prelucrătoare; 188.183 comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor; şi 109.861 hoteluri şi restaurante

- Contracte individuale de muncă încetate: 240.151, din care: 45.313 comerţ cu ridicata şi amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor; 41.891 industria prelucrătoare; şi 32.402 construcţii

Ministerul Muncii a precizat că face acest demers pentru informarea corectă şi completă a opiniei publice, ţinând să reamintească că Guvernul Orban a decis să sprijine salariaţii angajatorilor aflaţi în şomaj tehnic prin acoperirea integrală a fondurilor aferente.

“Astfel, angajatorii care au salariaţi prin Contracte Individuale de Muncă (CIM) şi pe care i-au înregistrat în REVISAL ca intrând în şomaj tehnic, se vor adresa Agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă din judeţul în care angajatorul are sediul social. Celelalte persoane, care au alte forme de angajare (PFA, drepturi de autor etc.), se vor adresa Agenţiilor judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială din judeţul în care au înregistrat activitatea”, reiese din comunicatul oficial al instituţiei conduse de Violeta Alexandru.

În plus, întreaga comunicare între solicitanţi şi instituţiile vizate, respectiv solicitările şi depunerea documentelor, se face prin poşta electronică. Mai multe informaţii sunt disponibile în paginile de internet ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă/Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.