Big Bang este contestat, fiind probabil mai mult "Big Chill"
alte articole
Se poate ca Universul să fi început mai degrabă printr-un mare îngheţ (Big Chill) decât printr-o mare explozie (Big Bang), potrivit unui studiu australian.
O echipă de fizicieni teoreticieni crede că fisurile din cristale, cum ar fi cele de gheaţă, ne pot ajuta să înţelegem cum a luat fiinţă universul.
"Filosofii antici greci s-au întrebat din ce era formată materia: era formată dintr-o substanţă continuă, sau din atomi individuali?", a declarat autorul principal al studiului, James Quach, de la Universitatea din Melbourne, într-un comunicat de presă. "Cu un microscop foarte puternic, noi ştim acum că materia este formată din atomi."
"Mii de ani mai târziu, Albert Einstein a presupus că spaţiul şi timpul sunt continue şi curg lin, dar acum credem că această presupunere nu este valabilă la scări foarte mici."
O teorie relativ nouă, numită Quantum Graphity (grafica cuantică), sugerează că spaţiul ar fi constituit din 'cărămizi' microscopice, asemănătoare pixelilor ce compun o imagine pe ecran. Cu toate acestea, pentru că aceste unităţi indivizibile sunt foarte mici, ele sunt imposibil de văzut în mod direct.
Si totusi, ar putea exista o modalitate de a le vedea în mod indirect.
"Gândiţi-vă că universul incipient era ca un lichid", a explicat Quach. "Apoi, pe măsură ce universul se răceşte, el se "cristalizează" în cele trei dimensiuni spaţiale şi cea temporală pe care le vedem astăzi."
"Conform acestei teorii, pe măsură ce universul se răceşte, ne aşteptăm să apară anumite fisuri, similar cu modul în care se formează fisurile atunci când apa îngheaţă."
Iar unele din aceste fisuri ar putea fi detectabile.
"Lumina şi alte particule ar îndoi sau ar reflecta astfel de defecte şi prin urmare, cel puţin teoretic, ar trebui să reuşim să detectăm aceste efecte", a declarat co-autorul studiului, Andrew Greentree, de la Institutul Regal de Tehnologie din Melbourne (RMIT), în comunicatul de presă.
Echipa a modelat această idee şi a dezvoltat predicţii ce pot fi testate, pentru a afla dacă universul este într-adevăr alcătuit din unităţi mici indivizibile.
Studiul a fost publicat în revista Physical Review D.