Bestia, ucigaşul de copii Toto Riina, eliberat din închisoare pentru a "muri cu demnitate"

Un şef al Mafiei siciliene cunoscut sub numele de Bestia, care a ordonat dizolvarea unui copil în acid, urmează să fie eliberat din închisoare pentru “a muri cu demnitate”.
Salvatore “Toto” Riina.
Salvatore “Toto” Riina. (Getty Images)

Decizia unei curţi italiene de a-l elibera pe Salvatore “Toto” Riina – în vârstă de 86 de ani şi care suferă de cancer – pe motive umanitare a stârnit indignare în rândul politicienilor şi rudelor victimelor crimei organizate.

“Toto” este considerat a fi cel mai violent “naş” din Sicilia după ce a declarat “război statului” şi a ordonat în 1992 uciderea magistraţilor Giovanni Falcone şi Paolo Borsellino, recurgând la atacuri cu bombă ce au provocat moartea altor 9 persoane.

El a fost aruncat în închisoare în 1993 şi a devenit cunoscut drept “capo di tutti capi” în Mafia siciliană din cauza brutalităţii sale extreme.

Din spatele gratiilor, Riina a ordonat uciderea unui băiat de 13 ani, Giuseppe Di Matteo, care a fost ştrangulat şi trupul său dizolvat în acid în 1996, pentru a-l pedepsi pe tatăl acestuia, care a devenit informator al poliţiei.

La cererea avocaţilor şefului Mafiei, cea mai înaltă curte a Italiei a decis luni că ucigaşul de copii are dreptul să “moară cu demnitate” în arest la domiciliu, precum oricare alt deţinut bolnav aflat în fază terminală.

Salvatore Borsellino, fratele unuia dintre magistraţii asasinaţi, a declarat: “Curtea ar trebui să-şi aducă aminte că persoana din faţa lor este aceeaşi care a aruncat în aer funcţionari ai statului şi care a ordonat dizolvarea în acid a unui băiat”.

Decizia finală o va da o comisie de eliberare condiţionată din oraşul nordic Bologna, în apropiere de Parma, unde este închis Riina.

Anul trecut, comisia a respins petiţia pentru eliberarea sa şi este neclar când îşi va revizui poziţia după decizia anunţată de cea mai înaltă curte a Italiei.