BERD, îngrijorată de mersul reformelor în Republica Moldova (presă)

. (photos.com)
Epoch Times România
06.02.2014

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) este îngrijorată de situaţia din sectorul bancar al Republicii Moldova, iar SUA, urmând exemplul Suediei, au suspendat finanţarea pentru descentralizarea administrativă, fiind nemulţumite de felul cum decurg reformele, scrie joi presa de la Chişinău.

Preşedintele BERD Suma Chakrabarti susţine într-un interviu pentru Adevărul că instituţia are motive serioase de îngrijorare în legătură cu sectorul bancar din Moldova. Preşedintele BERD vorbeşte despre lipsa de transparenţă a noilor structuri ale acţionarilor şi problemele de guvernanţă corporativă din unele bănci din Republica Moldova, precum şi despre impactul negativ pe care îl poate avea faptul că licitaţia pentru concesionarea Aeroportului Chişinău a fost una închisă.

'Statele Unite şi Suedia taie robinetul pentru Guvern', titrează Adevărul. După ce la finele anului trecut Suedia a decis să suspende finanţarea reformei de descentralizare în Republica Moldova, o decizie similară a adoptat şi Administraţia Statelor Unite. Guvernul SUA se declară dezamăgit de decizia autorităţilor Republicii Moldova de a nu pune în aplicare Legea privind finanţele publice locale şi anunţă că stopează finanţarea proiectelor de descentralizare, scrie Adevărul.

Ziarul de Gardă pune în discuţie dependenţa politică a Comisiei Electorale Centrale (CEC). Aceasta pare a fi cea mai mare problemă a instituţiei, relevă un studiu Transparency International (TI) Moldova. Preşedintele CEC Iurie Ciocan a afirmat, în cadrul interviului cu experţii care au elaborat studiul, că cei care vor să devină membri ai CEC, indiferent de calităţile profesionale şi experienţa deţinută, n-o pot face decât pe filiera unui partid politic. Un fost membru al CEC, Pavel Midrigan, susţine că au fost cazuri când partidele au exercitat presiuni politice asupra CEC şi consideră că asemenea intervenţii vor continua, dacă nu va fi modificat modul de constituire a instituţiei.

Şase militari moldoveni din trupele de menţinere a păcii au fost reţinuţi de miliţia transnistreană. Incidentul a avut loc lângă localitatea Parcani, situată în zona de securitate, scrie Timpul. Ulterior, miliţia din regiunea separatistă i-a eliberat pe soldaţi.

Guvernul califică această acţiune unilaterală drept o provocare premeditată, menită să tensioneze situaţia. Reprezentanţii Guvernului afirmă, într-un comunicat de presă, că reţinerea militarilor reprezintă o provocare fără precedent. Autorităţile de la Chişinău afirmă că au sesizat partenerii internaţionali în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, potrivit ziarului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor