Benzi de nori traversează luna gigantă Titan


Titan (sau Saturn VI) este cel mai mare satelit al planetei Saturn
Titan (sau Saturn VI) este cel mai mare satelit al planetei Saturn (NASA/JPL-CALTECH/SPACE SCIENCE INSTITUTE)

Nava spaţială robotizată Cassini-Huygens lansată de NASA, ESA şi ASI a surprins recent o imagine cu benzi de nori de metan, luminoase şi pufoase, care provin de la Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn numit şi „Luna lui Saturn”.

Imaginea a fost obţinută în timpul zborului îndepărtat (nu direcţionat), timp în care Cassini a trecut la 488.000 kilometri deasupra suprafeţei Lunii. Deşi Cassini nu va mai efectua alte zboruri deasupra sau mai apropiate de Titan, nava continuă să observe luna gigantă şi atmosfera sa de la distanţă.

Regiunile întunecate din partea de sus a imaginii sunt lacuri şi mări de hidrocarburi de pe Titan, informează Jet Propulsion Laboratory (JPL).

Imaginea a fost luată pe 7 mai a. c., la 508.000 km. Scala imaginii este de aproximativ 3 kilometri pe pixel.

Titan (sau Saturn VI) este cel mai mare satelit al planetei Saturn. Acesta este singurul satelit natural cunoscut care are o atmosferă densă, şi singurul corp ceresc, altul decât Pământul, pentru care există o dovadă clară că are o suprafaţă lichidă.

Sursă: NASA Jet Propulsion Laboratory: Cloud Bands Streak Across Titan

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Știință