Beijingul adoptă “tactica Shanghai”. Trimite forţat în carantină 13.000 de locuitori testaţi negativ pentru Covid

Lucrătorii din domeniul sănătăţii poartă costume de protecţie în Beijing, 27 aprilie 2022
Lucrătorii din domeniul sănătăţii poartă costume de protecţie în Beijing, 27 aprilie 2022 (Getty Images)

Mii de locuitori ai Beijingului testaţi negativ pentru Covid-19 au fost mutaţi cu forţa în hoteluri de carantină în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, după descoperirea câtorva infecţii, o măsură similară cu cele luate de autorităţi în oraşul Shanghai, relatează NDTV.

În Beijing, focarele variantei Omicron a virusului SARS-cov-2 au dus la închiderea pe termen nelimitat a restaurantelor, şcolilor şi atracţiilor turistice.

Strategia Chinei de a ajunge la zero cazuri de Covid include închiderea strictă a frontierelor, carantine îndelungate, testări în masă şi lockdown-uri rapide şi specifice.

Peste 13.000 de locuitori din complexul rezidenţial Nanxinyuan, situat în sud-estul Beijingului, au fost mutaţi în hoteluri de carantină în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă din cauza a 26 de noi infecţii descoperite în ultimele zile, potrivit unor fotografii şi a unui anunţ guvernamental distribuit pe scară largă pe reţelele de socializare.

„Experţii au stabilit ca toţi locuitorii din Nanxinyuan să fie supuşi unei carantine centralizate începând cu miezul nopţii de 21 mai, timp de şapte zile. Vă rugăm să cooperaţi, în caz contrar veţi suporta consecinţele legale corespunzătoare”, au declarat, vineri, autorităţile din districtul Chaoyang.

Fotografiile postate pe reţelele de socializare au surprins sute de locuitori cu bagaje care stăteau la coadă în întuneric pentru a urca în autocarele parcate în afara complexului.

„Unii dintre noi au fost închişi timp de 28 de zile, din 23 aprilie, şi toţi am fost testaţi negativ pe tot parcursul. Mulţi dintre vecinii mei sunt în vârstă sau au copii mici”, a scris un rezident pe Weibo, un site chinez similar cu Twitter.

„Transferul ne face cu adevărat să ne simţim ca şi cum am fi într-o scenă de război”, a postat pe Weibo, sâmbătă, rezidentul şi bloggerul imobiliar Liu Guangyu.

Locuitorilor li s-a spus să îşi împacheteze hainele şi bunurile esenţiale şi că locuinţele lor vor fi dezinfectate ulterior, continuă sursa citată.

Luna trecută, mii de locuitori testaţi negativ din Shanghai au fost transportaţi cu autobuzele către centre de carantină improvizate la sute de kilometri distanţă, în timp ce metropola de 25 de milioane de locuitori şi-a dublat eforturile de a limita răspândirea virusului.

Utilizatorii de pe Weibo şi-au exprimat îngrijorarea că autorităţile comuniste din Beijing au adoptat o abordare similară cu cea din Shanghai, unde locuitorii sunt afectaţi de un lockdown dur de luni de zile, în cadrul căruia multor persoane li s-a refuzat accesul adecvat la hrană şi asistenţă medicală.

Hashtag-ul Weibo “Toţi locuitorii din complexul Nanxinyuan au fost târâţi în carantină” a fost blocat până sâmbătă dimineaţa.

„Este exact la fel ca în Shanghai. Primul pas este de a tăia apa şi electricitatea, apoi de a cere cheile de la apartamente... apoi de a dezinfecta casele. Aparatele electrice, mobilierul din lemn, hainele, mâncarea - toate sunt vizate”, se arată într-un comentariu pe Weibo.

Totodată, autorităţile din Beijing au extins sâmbătă îndrumarea de lucru de acasă la încă un district, la o zi după ce au oprit marea majoritate a serviciilor de transport public cu autobuzul şi metroul.