Baza aeriană Incirlik din Turcia, folosită pentru a susţine operaţiunea anti-ISIS din Raqqa

Baza aeriană Incirlik din sudul Turciei este folosită pentru a sprijini recenta acţiune a forţelor rebele susţinute de SUA de alungare a militanţilor jihadişti ISIS din oraşul sirian Raqqa, a declarat marţi un purtător de cuvânt al Pentagonului.
Baza Aeriană de la Incirlik, Turcia.
Baza Aeriană de la Incirlik, Turcia. (Getty Images)

Washingtonul este sensibil în privinţa temerilor Turciei, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Jeff Davis, adăugând că armele furnizate de americani Forţelor Democrate Siriene (FDS) au fost utilizate doar împotriva ISIS (un alt numele sub care este cunoscut grupul jihadist Statul Islamic).

Luptătorii din YPG (Unităţile de Protecţie a Poporului), pe care Ankara îl consideră un grup terorist din cauza legăturilor sale cu Partidul interzis al Muncitorilor din Kurdistan (PKK), constituie elementul central al FDS, forţa terestră care desfăşoară operaţiunea din Raqqa cu sprijinul aerian al coaliţiei anti-ISIS, din care face parte şi Turcia.

Davis a declarat că operaţiunea de eliberare a oraşului sirian Raqqa a început în zorii zilei de 6 iunie.

Ankara s-a opus cu tărie participării YPG la operaţiunea Raqqa, cerând Washingtonului să pună capăt legăturilor sale cu grupul şi să considere Turcia drept partener.

Marţi, premierul turc Binali Yildirim a declarat că guvernul german poate să îşi retragă militarii de la baza aeriană Incirlik în orice moment doreşte şi că decizia nu are nimic de a face cu Turcia, adăugând că o astfel de decizie probabil va avea mici consecinţe.

Comentariile au avut loc după anunţul Germaniei că va trebui să îşi mute soldaţii şi avioanele de spionaj staţionate la baza aeriană Incirlik din cauză că Turcia a refuzat în repetate rânduri să permită parlamentarilor germani să viziteze baza.