Iranul ar plănui să construiască în masă centrifuge avansate, progresând spre producerea de arme nucleare

Clădire ce găzduieşte reactorul centralei nucleare Bushehr, în oraşul iranian Bushehr.
Clădire ce găzduieşte reactorul centralei nucleare Bushehr, în oraşul iranian Bushehr. (Behrouz Mehri/AFP/Getty Images)

Într-un nou raport publicat în 30 mai de către Institute For Science and Internaţional Security, cu titlul “„Is Iran Mass Producing Advanced Gas Centrifuge Components? (Produce Iranul în masă componente pentru centrifuge avansate pentru gaz?)”, autorii David Albright şi Olli Heinonen au declarat că anunţul recent al Teheranului, potrivit căruia în prezent produce în masă centrifuge nucleare avansate capabile să îmbogăţească şi mai rapid uraniul "ar extinde şi mai mult capabilitatea acestuia de a produce arme nucleare".

“Iranul a stocat deja multe componente pentru centrifuge avansate, materiale neprelucrate asociate şi echipamente necesare pentru a opera un număr mare de centrifuge avansate”, potrivit raportului. “SUA şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) trebuie să determine statutul capabilităţilor Iranului de a produce centrifuge, inclusiv numărul de componente cheie pentru centrifuge produse de Iran şi cantitatea de echipamente pentru centrifuge pe care a achiziţionat-o”.

În luna aprilie, Ali Akbar Salehi, directorul Organizaţiei pentru Energie Atomică a Iranului, a declarat că Teheranul este pregătit să producă în masă centrifuge avansate pe termen scurt. Procesul de îmbogăţire a uraniului depinde de centrifuge nucleare avansate, iar materialul rezultat este o componentă cheie pentru armele nucleare.

Potrivit acordului nuclear iranian încheiat între marile puteri şi Iran în 2015, cunoscut sub numele de Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), Teheranului îi este permis să opereze o centrifugă nucleară avansată IR-8, însemnând că producţia în masă ar reprezenta o încălcare publică a acestor termeni.

Există rapoarte care susţin că Iranul a încălcat deja această stipulare, producând peste 6 centrifuge nucleare IR-8.

Un oficial al Departamentului de Stat american a declarat pentru Washington Free Beacon că dezvoltarea de centrifuge nucleare de către Iran rămâne foarte “limitată” în baza acordului nuclear.

“Pe baza JCPOA, conform planul Iranului de îmbogăţire [a uraniului], de cercetare şi dezvoltare, Iranul se poate implica doar în producţia de centrifuge, inclusiv rotoare de centrifuge şi componente asociate, pentru a satisface cerinţele JCPOA privind îmbogăţirea, cercetarea şi dezvoltarea”, a precizat oficialul. “Cu alte cuvinte, producţia Iranului de centrifuge şi componente asociate este limitată la o scară mică de cercetare şi dezvoltare, permise de JCPOA”.