OMS: Unul dintre cele mai folosite erbicide, "posibil cancerigen pentru om"

(KAREN BLEIER / AFP / Getty Images)

O substanţă chimică folosită pe scară largă ca ingredient cheie într-un nou erbicid dezvoltat de Dow AgroSciences e "posibil" să cauzeze cancer la om, a notat o unitate de cercetare a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Clasificarea erbicidului, acid 2,4-diclorfenoxiacetic, cunoscut sub numele de 2,4-D, a fost făcută de Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului (IARC).

IARC a precizat că a revizuit cea mai recentă literatură de specialitate şi a decis să clasifice 2,4-D ca "posibil cancerigen pentru om", care este un nivel mai jos în categoria mai definitivă "probabil cancerigen", dar doi paşi mai sus de categoria "probabil necancerigen".

Descoperirile IARC privind 2,4-D au fost aşteptate de grupuri de mediu şi consumatori, care fac lobby reglementatorilor americani să limiteze drastic utilizarea 2,4-D, precum şi de grupuri de fermieri care apără 2,4-D, ca agent important în producţia de alimente care nu are nevoie de multe restricţii.

În luna martie, IARC a declarat că a găsit un alt erbicid popular - glyphosate - "probabil cancerigen la om". Glifosatul este ingredientul cheie în erbicidul Roundup al grupului Monsanto Co, cât şi în alte produse.

Clasificările IARC nu au cerinţe de reglementare, dar pot influenţa autorităţile de reglementare, parlamentarii şi publicul. Ca urmare a clasificării glifosat-ului, unele companii şi oficiali guvernamentali au intervenit pentru a limita utilizarea glifosatului.

Dow AgroSciences, o unitate a Dow Chemical Co, a fost foarte interesată de analiza făcută de IARC. Compania foloseşte atât glifosat cât şi 2,4-D în erbicidul numit Enlist Duo, care anul trecut a primit aprobare în SUA. Enlist Duo este conceput pentru a fi utilizat pentru culturile modificate genetic dezvoltate de Dow, culturi rezistente la erbicide.

Dow nu a avut niciun comentariu cu privire la clasificarea IARC, dar compania a spus că 2,4-D este un instrument sigur şi valoros pentru agricultură.

IARC a declarat că a decis clasificarea ca "posibil", deoarece au existat "dovezi inadecvate la oameni şi dovezi limitate la animale experimentale" asupra legăturii între 2,4-D şi cancer. Acesta a spus că studiile epidemiologice au furnizat "dovezi puternice că 2,4-D induce stres oxidativ ... şi dovezi moderate că 2,4-D cauzează imunosupresie ..."

Cu toate acestea, IARC susţine că "studiile epidemiologice nu au găsit valori mari de risc cu NHL (limfom non-Hodgkin) sau alte tipuri de cancer, legate de folosirea 2,4-D".

Dana Loomis, şef secţie adjunct la IARC, a declarat că cele mai importante studii au arătat rezultate mixte şi o "minoritate considerabilă" a considerat probele ca fiind mai puternice decât altele.

Printre cercetările înaintate la IARC a fost şi o analiză finanţată de un grup de lucru de la Dow, care nu a găsit nicio legătură între 2,4-D şi multe tipuri de cancer.

Unii critici ai 2,4-D au crezut că IARC va clasifica 2,4-D drept "probabil" cauzator de cancer. Dar grupul de lucru sprijinit de Dow a afirmat că nu există nici un motiv să facă acest lucru.

"Nici un normator de sănătate şi securitate din lume nu consideră 2,4-D drept un agent cancerigen uman", a declarat Grupul de cercetare 2,4-D.

De la introducerea sa în 1945, 2,4-D a fost utilizat pe scară largă pentru disrugerea buruienilor în agricultură, silvicultură, mediul urban şi rezidenţial.

Mai multe informaţii: http://www.businessinsider.com/r-who-unit-finds-24-d-herbicide-possibly-causes-cancer-in-humans-2015-6#ixzz3droyrESj

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură