Bătrână de 89 de ani primeşte 14 luni de închisoare pentru negarea Holocaustului

Ursula Haverbeck
Ursula Haverbeck (Captură Foto)

Ursula Haverbeck, o cunoscută contestatară a [Holocaustului], a fost condamnată la 14 luni de închisoare pentru incitare la ură rasială. Haverbeck a primit mai multe sentinţe cu închisoarea, dar încă nu a fost trimisă în spatele gratiilor.

O instanţă germană din Detmold a condamnat-o pe Haverbeck la 14 luni de închisoare după ce femeia de 89 de ani a pierdut, marţi, recursul făcut pentru o condamnare precedentă. Totuşi, patru luni au fost scăzute din condamnarea iniţială de 18 luni. Procurorii doresc ca sentinţa să fie menţinută, iar avocaţii femeii au urmărit exonerarea.

Instanţa din Detmold a condamnat-o iniţial pe Haverbeck la 8 luni de închisoare în septembrie 2016, după ce femeia a trimis o scrisoare primarului oraşului, Rainer Heller, susţinând că Auschwitz-ul nu a fost un lagăr de concentrare.

După proces, femeia a distribuit pliante jurnaliştilor, precum şi judecătorului şi procurorului. În pliante, care erau intitulate “Doar adevărul te va elibera”, ea nu a recunoscut din nou atrocităţile naziste. Haverbeck a primit o sentinţă suplimentară de 10 luni pentru fapta ei.

Conform legii germane, negarea Holocaustului - în timpul căruia, conform estimărilor curente, 6 milioane de evrei au fost ucişi de nazişti în perioada 1941 - 1945 – constituie incitare la ură rasială şi poate atrage o sentinţă cu închisoare de până la 5 ani.

Haverbeck şi răposatul ei soţ, Werner Georg Haverbeck, care a fost membru activ al Partidul Nazist înainte şi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, au înfiinţat un centru de educaţie de aripă dreapta numit Colegiul Humanum, care a fost interzis începând cu 2008. De asemenea, ea a scris pentru revista de aripă dreapta Stimme des Reiches (Vocea Imperiului), pe care a folosit-o pentru a afirma că Holocaustul nu a avut loc niciodată.

Haverbeck, care provine din oraşul german Vlotho de lângă Bielefeld, a fost condamnată pentru acuzaţii similare de alte cinci ori. În cel mai recent caz, în luna octombrie, ea a fost condamnată la şase luni de închisoare de o instanţă districtuală din Berlin pentru incitare la ură rasială după ce a susţinut la un eveniment public că nu au fost reale camerele de gazare de la Auschwitz.