"Elefantul" din Parlament. Legea graţierii, modificată de Comisia lui Şerban Nicolae

Aflat pe masa Comisiei juridice din Senat, proiectul de lege privind graţierea - unul dintre cei doi "Elefanţi" ai fostului ministru Florin Iordache care au scos în stradă sute de mii de români - a suferit modificări substanţiale.
Serban Nicolae(lider de grup PSD la Senat),
Serban Nicolae(lider de grup PSD la Senat), (Florin Chirila/Epoch Times)

Comisia juridică din Senat a modificat, în şedinţa de marţi, proiectul de lege privind graţierea unor pedepse, promovat de fostul ministru al Justiţiei Florin Iordache.

Guvernul a propus graţierea integrală a pedepselor de până la cinci ani de închisoare, variantă susţinută inclusiv de actualul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, însă senatorii jurişti au decis acum să aplice o astfel de prevedere doar în cazul pedepselor de până la trei ani de închisoare.

Şeful Comisiei Juridice, pesedistul Şerban Nicoale, a propus - iar colegii săi au validat prin vot - ca pedepsele mai mari de trei ani de închisoare, dar care nu depăşesc 10 ani, să fie graţiate parţial, cu trei ani.

Comisia Juridică a mai decis, de asemenea, ca pedepsele celor cu vârsta de peste 60 de ani să se înjumătăţească, iar ale celor peste 70 de ani să fie graţiate integral.

În acelaşi timp, s-a decis şi condiţionarea graţierii de achitarea prejudiciului cauzat, iar termenul a fost schimbat de la un an - cât propusese Guvernul - la doi ani.

Un alt amendament adoptat vizează înjumătăţirea pedepselor primite de femeile însărcinate şi întreţinătorii de copii de până în 14 ani.

Cât despre infracţiunile care vor fi exceptate de la graţiere, inclusiv cele de corupţie, sau abuzul în serviciu pe care le-a propus Şerban Nicolae, senatorii jurişti au decis să amâne discuţiile pentru următoarea şedinţă a Comisiei.