Băsescu "umblă" la "Elefantul" din Parlament: Se graţiază pedepsele sub 10 ani, inclusiv pentru terorism

Nemulţumit de "laşitatea clasei politice", senatorul PMP Traian Băsescu a hotărât să se implice personal în "consolidarea" controversatei legi a graţierii, unul dintre cei doi "elefanţi" care au scos sute de mii de români în stradă.
Traian Basescu
Traian Basescu (Florin Chirila\Epoch Times)

Fostul preşedinte Traian Băsescu, în prezent senator PMP, a depus o serie de amendamente la Legea graţierii - aflată acum în dezbatere parlamentară - potrivit cărora vor beneficia de clemenţa statului cei cu pedepse de sub 10 ani, inclusiv pentru terorism, iar pedepsele femeilor condamnate pentru fapte fără violenţă, inclusiv pentru corupţie, sunt reduse la jumătate.

"Nu vreau să obţin nimic pentru mine, dar am privit relativ atent la laşitatea clasei politice. Mă refer la o lege a graţierii care face orice numai graţiere nu, are elemente de neconstituţionalitate", şi-a explicat demersul Traian Băsescu, într-o intervenţie telefonică la Digi 24.

Potrivit amendamentelor depuse de Băsescu, obţinute de News.ro, "se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 10 ani inclusiv aplicate de instanţa de judecată", faţă de termenul de 5 ani, cuprins în proiectul Guvernului.

"Faptul că se prevede un prag de până la 5 ani pentru acordarea graţierii nu va face decât să determine aplicarea unor pedepse foarte mari pentru acele persoane considerate indezirabile, astfel că, dacă în prezent, acestea au şansa de a primi o pedeapsă de 3 până la 4 ani, pe viitor vor fi acordate doar pedepse de peste 5 ani, tocmai pentru a se evita aplicarea acestei legi a graţierii", şi-a explicat demersul fostul preşedinte.

În acelaşi timp, Băsescu vrea reducerea la jumătate a pedepselor pentru femeile "care au fost condamnate pentru infracţiuni care nu au fost săvârşite cu violenţă, inclusiv a acelora care au fost condamnate pentru fapte de corupţie", precum şi a persoanelor de peste 60 de ani.

În actuala formă a legii graţierii promovate de Guvern, jumătate din pedeapsă era graţiată doar în cazul femeilor însărcinate şi al celor care sunt unic întreţinător de familie şi au în întreţinere minori cu vârstă de până la 14 ani.

"Nu înţelegem de ce o femeie - funcţionar public însărcinată, condamnată pentru săvârşirea unei infracţiuni de corupţie, ar trebui să fie exceptată de la această clemenţă. Este în interesul copilului ca mama să se întoarcă cât mai repede alături de copil. Pedeapsa este un mijloc de reeducare şi nu de distrugere a unor relaţii de familie de o asemenea sensibilitate. Iniţiativa vine astfel în sprijinul consolidării unor familii care, datorită unor condamnări se pot destrăma şi distruge", a motivat Băsescu.

Fostul şef de stat vrea şi să modifice un amendament care împiedica femeile recidiviste să beneficieze de reducerea de pedeapsă şi susţine, de asemenea, şi reducerea cu o treime a pedepselor persoanelor care nu sunt recidiviste şi nu au săvârşit infracţiuni cu violenţă.

De asemenea, Băsescu solicită şi mărirea perioadei de timp în care un condamnat eliberat trebuie să returneze eventualul prejudiciu, de la un an, la trei ani.

"Propunem modificarea acestuia, deoarece condiţionarea achitării prejudiciului de primirea graţierii este neconstituţională, în condiţiile în care se oferă această clemenţă doar acelor care au o situaţie materială ce le (permite - n.r.) să o primească", a explicat fostul preşedinte.

Totodată, Băsescu vrea şi scutirea celor care nu au posibilităţi financiare, ei nemaitrebuind să returneze prejudiciul stabilit de instanţă dacă "persoana condamnată dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate" să îndeplinească solicitările.

Fostul lider de la Cotroceni intenţionează să elimine multe dintre excepţiile de la lege, pe motiv că sunt prea restrictive. Astfel, faţă de forma Guvernului, în viziunea lui Băsescu vor putea fi graţiaţi şi cei condamnaţi pentru violare de domiciliu, furt calificat în toate formele, gestiune frauduloasă, înşelăciune, delapidare, abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului, fraudele comise prin sisteme informatice şi mijloace de plată electronice, infracţiunile de corupţie în toate formele, conflictul de interese, obţinerea ilegală de fonduri, deturnarea de fonduri, infracţiunile de corupţie şi de serviciu comise de alte persoane, falsul material în înscrisuri oficiale, falsul intelectual, falsul informatic şi constituirea de grup infracţional organizat în toate formele.

O parte a acestor infracţiuni erau deja exceptate, însă doar în anumite forme şi doar în anumite condiţii.

De asemenea, sunt vizate de graţiere şi infracţiunile din legile speciale:

- Infracţiunea prevăzute de art. 280 din legea societăţilor din legea 31/1990 - pct. 1;

- Infracţiunile prevăzute de legea 78/2000 (pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie) – pct. 3 – varianta maximală, deoarece ea nu poate fi aplicată decât dacă se graţiază şi infracţiunile de corupţie;

- Infracţiunea prevăzute de art. 29 din Legea 656/2002 (pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor) – pct. 6;

- Infracţiunile prevăzute de legea 241/2005 (pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale) pct. 8.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne