Băsescu respinge propunerile Guvernului pentru Cultură şi Buget

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, la Palatul Cotroceni, că a respins propunerile făcute de Guvernul Ponta pentru posturile de ministru al Culturii şi ministru delegat pentru Buget, respectiv Rozalia Biro şi Iulian Manda.

„În ce priveşte propunerea legata de Rozalia Biro, pentru Cultură, am respins propunerea premierului, cu menţiunea ca e o propunere necorespunzătoare funcţiei. Oricând în timpul mandatului meu premierul va propune pentru ministerul Dezvoltării Regionale sau Transporturilor, care sunt legate de experienţa în administraţie, vă asigur nu voi ezita s-o numesc pe Biro. Dar nu la ministerul Culturii, unde cunoaşterea deplină a limbii române este un lucru esenţial. Unii ar putea spune că mulţi dintre noi facem greşeli, aşa e, dar la Ministerul Culturii trebuie un ministru foarte bun cunoscător”, a precizat Traian Băsescu, făcând referirea la episodul cu „copiii bipezi”.

Totodată, şeful statului a respins categoric propunerea Guvernului Ponta pentru postul de ministru delegat pentru Buget, fără a mai argumenta însă de data aceasta decizia.

„În ce priveşte a doua propunere legata de nominalizarea lui Iulian Claudiu Mandea la Buget, am respins-o ca fiind necorespunzătoare. E bine să nu se mai revină nici măcar pe alte portofolii, în ceea ce-l priveşte pe Manda”, a adăugat preşedintele.

Vineri, Traian Băsescu a explicat motivele pentru care Manda este nepotrivit pentru această funcţie. „Mi se pare nepotrivită desemnarea de la Buget. Cea mai complexă experienţă a dlui Iulian Manda este legată de funcţia de director la Casa Studenţilor din Craiova. Oameni buni, singurul calcul economic care se face acolo e eventual valoarea biletelor rupte într-o zi de sâmbătă. Ministrul Bugetului înseamnă mult mai mult. Justificarea că dl deputat a funcţionat în Comisia de Buget-Finanţe nu e un argument, acolo nu se discută filosofia bugetară, priorităţile, acolo se mută cel mult bani de o biserică de la un minister pentru o comună, bani pentru zugrăvit o scoală”, a evidenţiat preşedintele.

Traian Băsescu le-a transmis atunci parlamentarilor că nu are nimic cu ei şi intenţia lui nu este să le desconsidere munca, însă a punctat că este cu totul altceva să analizezi toate sursele de venit ale bugetului statului, să le dispui pe priorităţi şi să atingi obiective de guvernare prin buget.

„Cred că dl Manda nu e potrivit pentru această funcţie, încerc să îmi imaginez discuţia cu FMI, UE şi Banca Mondială cu cei doi miniştri unul lângă altul, doamne Petrescu încercând să acopere golul de la CAS şi să rezolva problema MTO cu sufletul şi dl Manda cu experienţa de la casa de cultură a studenţilor. Vă rog să mă credeţi că nu sunt într-o situaţie plăcută şi vă asigur că am făcut toate eforturile să înţeleg logica acestor desemnări. Eu sunt de acord cu promovarea tinerilor şi am făcut-o, au confirmat cea mai mare parte dintre ei. Dar să punem Ministerul de Finanţe într-o astfel de situaţie e o mare eroare, ca şi la Cultură”, a mai declarat preşdintele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne