Băsescu, reclamat la CNCD pentru afirmaţii "scandaloase" la adresa maghiarilor

Europarlamentarul Traian Basescu
Europarlamentarul Traian Basescu (Screenshot Facebook)

Fostul preşedinte Traian Băsescu a fost reclamat, luni, la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru o serie de declaraţii făcute la adresa maghiarilor şi secuilor din judeţele Harghita şi Covasna în contextul evenimentelor din Ditrău cu brutarii srilankezi.

Reclamaţia a fost făcută de Brassai Hunor, preşedinte al organizaţiei de tineret a Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (MINTA-PPMT).

“Politicienii români şi o serie de personalităţi publice practică un adevărat sport în a se exprima într-un mod scandalos cu privire la comunitatea maghiară din Transilvania. Recent, Traian Băsescu a spus că românii care locuiesc în judeţele din HarCov (Harghita şi Covasna - n.r.) - fiindcă se fereşte de cuvântul Secuime - a spus că au fost expuşi în mod constant la acte de xenofobie şi a arătat că maghiarii şi secuii din Transilvania nu pot convieţui cu alte comunităţi etnice. În acest sens, Traian Băsescu, fostul şef al statului român, actual membru al Parlamentului European, a fost reclamat la Consiliul Naţional Antidiscriminare”, a declarat Brassai Hunor, pentru Agerpres.

În plus, Brassai Hunor şi-a justificat decizia de a sesiza Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, precizând că trebuie luate măsuri de fiecare dată când “experimentăm aceste aspecte şi, prin toate mijloacele care le avem la dispoziţie, să împiedicăm politicienii români să creeze tensiuni între majoritate şi minoritate, stigmatizând comunitatea noastră”.

Reamintim că fostul şef al statului a afirmat, la începutul acestei luni, la postul B1 TV, că partidul condus de Kelemen Hunor, UDMR, este vinovat moral pentru scandalul de la Ditrău, ca urmare a politicilor pe care le-a promovat.

“Ungurii, în general, sunt un popor complexat, iar complexele îi fac să nu-i suporte pe altcineva lângă ei. Iar ceea ce s-a întâmplat la Ditrău nu este rezultatul nici al presei finanţate de Viktor Orban, nici al Fidesz-ului (partid politic parlamentar de centru-dreapta din Ungaria, n.r.), nici al Jobbik-ului (partid politic de dreapta sau extremă dreapta din Ungaria, n.r.), ci este rezultatul politicii UDMR. Vreau să vă fie foarte clar, tratamentul pe care l-aţi văzut la cei doi srilankezi (hăituiţi de comunitatea locală în frunte cu preotul - n.r.) este tratamentul care se aplică românilor de către minoritarii maghiari din administraţie. Deci, acelaşi tratament se aplică românilor. Iar radicalizarea populaţiei a fost stimulată de când la conducere UDMR-ului a venit Kelemen Hunor, care este un antiromân convins”, a precizat Băsescu.