Băsescu l-a reevaluat pe Orban: Nu îi voi mai spune Sică Mandolină

Traian Basescu
Traian Basescu (Epoch Times România)

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, la Digi 24, că liderul PNL Ludovic Orban s-a remarcat printr-un "mare gest de maturitate" prin estimarea aproape exactă a numărului de voturi de la moţiunea de cenzură, astfel că nu o să-i mai spună "Sică Mandolină" de acum încolo.

"Eu am fost oarecum sceptic când spunea el am 237 de voturi. Şi a avut 238. Nu îi fac un compliment lui Orban, pe care l-am avut viceprimar în Bucureşti, nu am avut o relaţie fericită, dar nici ostilă. Însă exactitatea cu care a ştiut să spună cifra care va fi la moţiune a fost impresionantă. Şi primul mare gest de maturitate a lui Orban. Nu o să-i mai spun Sică Mandolină de-acuma. Îi spun Ludovic Orban. A avut o predicţie foarte exactă, la un vot diferenţă”, a precizat fostul şef de stat.

Băsescu a mai susţinut că predicţia lui Orban "parcă m-ar face să am oarecare încredere dacă el spune: o să rezolv problema", adăugând că el nu consideră că preşedintele Klaus Iohannis l-a sacrificat pe liderul PNL când l-a desemnat premier, ci doar i-a prezentat o "misiune imposibilă".

"Orban, totuşi, a acceptat-o, având experienţa reuşitei dărâmării guvernului, şi cred că aici va juca, pentru că el şi-a creat într-un fel sau altul o relaţie de încredere cu cei cu care a construit căderea guvernului Dăncilă”, a subliniat Băsescu.

De asemenea, Băsescu a afirmat că, în opinia sa, noul Guvern va putea trece doar dacă Orban ar reuşi să obţină, precum s-a întâmplat în timpul moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, sprijinul celor din ALDE şi Pro România.

Cu privire la preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, fostul şef de stat a afirmat că acesta probabil îşi va oferi suportul dacă i se va cere, din cauză că "asta e soarta lui" şi că "primeşte funcţii".

"Tăriceanu nu e frământat de problema lui, el are un grup în spate, un grup clientelar, care s-a văzut că nu face nimic politic, că altfel ar fi luat 5 la sută. N-au organizaţii, n-au structuri, nu mişcă electoratul propriu în teritoriu, dar grupul ăla îl presează să le garanteze prezenţa pe liste pe locuri eligibile", a mai declarat Băsescu.