Băsescu, despre întâlnirea de marţi: Am discutat de MCV, soluţiile sunt în mâinile politicienilor

Epoch Times România
23.01.2013

Preşedintele Băsescu a declarat miercuri că a solicitat întâlnirea de marţi seara cu Victor Ponta, Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea pentru a discuta de o serie de probleme pe MCV, care pot fi rezolvate de politicieni, precum situaţia deputatului Stan sau a foştilor miniştri Borbely şi Dobre.

Preşedintele a precizat că a organizat conferinţa de la Palatul Cotroceni pentru a prezenta „varianta reală” a ceea ce s-a discutat marţi seara. „Acum două zile, făcând o analiză cu consilierii, am constatat că sunt foarte multe lucruri care vizează raportul MCV, care, într-un fel sau altul, erau în mâna politicienilor să fie rezolvate. Şi am luat deciza să-i rog pe cei trei demnitari (...) să avem o întâlnire, pentru că puteam să rezolvăm parte din lucruri”, a declarat Traian Băsescu, adăugând că ţinta nu era atât MCV, cât Schengen.

”Constatând sensibilităţile unor state legate de raportul MCV mi s-a părut că putem face ceva pentru a nu rata o soluţie pozitivă în martie. În acest context, am ridicat câteva probleme”, a spus şeful statului, precizând că nu va face public şi răspunsul partenerilor de discuţie.

„Am ridicat problema votului pentru domnul deputat Stan şi problema votului pentru domnul ministru Borbely şi pentru domnul ministru Dobre, toate trei situaţiile fiind legate până la urmă de votul şi voinţa Parlamentului”, a spus Traian Băsescu.

Camera Deputaţilor a respins, în septembrie 2012, solicitările de aprobare a începerii urmăririi penale împotriva foştilor miniştri Laszlo Borbely şi Victor Paul Dobre.

Ridicarea imunităţii pentru parlamentarii cu probleme în justiţie figurează pe lista cu cele 11 cerinţe introdusă de Comisia Europeană ăn raportul MCV din iulie 2012.

De asemenea, Traian Băsescu a cerut ca Parlamentul să-i valideze pe cei 2 membri ai CSM care au fost supleanţi şi trebuie să devină membri plini, pentru a evita astfel invocarea problemelor de cvorum în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

Şeful statului a mai cerut şi votarea unei legi pe care a întors-o la Parlament în decembrie 2012, întrucât a fost votată de Camera Deputaţilor, deşi camera decizională este Senatul. Este vorba de legea care viza „unele măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti şi pentru pregătirea punerii în aplicare a legii 134/2010", dar şi "Codul de procedură civilă, care a fost iniţial programat să intre în vigoare la 1 iulie 2012 - angajamentul nostru faţă de CE - după care am cerut un nou termen, 1 februarie 2013”, a precizat preşedintele, susţinând că este „extraordinar de neplăcut să fim în situaţia să nu ne respectăm angajamentul nici de această dată cu privire la intrarea în vigoare a Codului de procedură civilă”.

O altă problemă abordată, care reprezintă „o vulnerabilitate” pentru raportul MCV şi are „implicaţii posibile” asupra deciziilor legate de Schengen, a fost desemnarea procurorilor-şefi pentru Parchetul general şi DNA.

„Toate problemele pe care le-am ridicat sunt probleme care au fost în mâna politicienilor. Este păcat că prin lipsa de voinţă politică să revenim iarăşi la aprecieri negative în raportul pe MCV şi ştiu precis două ţări care urmăresc cu mare atenţie conţinutul raportului pentru a-şi consolida punctul de vedere” înainte de Consiliul JAI din martie.

Germania şi Olanda au anunţat oficial că aşteaptă raportul MCV, care va fi publicat săptămâna viitoare, pentru a-şi stabili poziţiile privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor