Băsescu: Dacă România ar fi folosit un miliard de euro din fonduri UE,azi aveam creştere, nu scădere

Traian Băsescu la Palatul Cotroceni (Epoch Times România)
Epoch Times România
16.11.2012

Preşedintele Băsescu a afirmat vineri că principala cauză pentru care România a înregistrat creştere economică este că nu au mai fost disponibili aproximativ un miliard de euro din fonduri UE.

"Zona euro se află în recesiune, iar ideea că trebuie să fim extrem de serioşi, pentru a ne valorifica şansele de a avea creştere economică în anul 2013 trebuie valorificată. În condiţiile în care UE, zona euro în mod deosebit, se află în recesiune şi perspectiva este ca şi în trimestrul următor să rămână în recesiune, ne obligă să privim foarte realist şi la situaţia noastră. În fapt, dacă analizăm ultimele patru trimestre, se observă cu uşurinţă că România a avut trei trimestre cu scădere economică faţă de trimestrul anterior şi doar unul cu o creştere de 0,5%, trimestrul II din 2012. În rest, trimestrul IV 2011 a fost cu minus, trimestrul I 2012 cu minus, fie el şi 0,1, dar minus şi trimestrul III, de asemenea, cu un minus mai consistent, minus 0,5% din PIB", a afirmat el, enumerând apoi motivele creşterii economice negative.

"Primul şi cel mai important este neutilizarea, începând cu trimestrul III, a fondurilor de la UE. Dacă România ar fi utilizat 1 miliard de euro în această perioadă - şi au fost la îndemâna noastră - astăzi am fi discutat de creştere economică şi nu de scădere. Pentru că banii ar fi mers la investiţii şi împreună cu componenta autohtonă, care în unele cazuri era 15%, în altele, 25%, economia ar fi înregistrat o creştere. Am subliniat acest lucru pentru a rezulta importanţa pe care o au pentru români, pentru crearea de locuri de muncă, utilizarea fondurilor europene şi aici, în mod categoric, trebuie să renunţăm la jocuri politice. Dacă utilizam un miliard de euro, România nu ar fi avut creştere negativă în trimestrul III", a explicat preşedintele.

O altă cauză a scăderii economice este seceta, a continuat el. "Seceta care nu a fost atât de dezastruoasă cum este prezentată dar a afectat consistent producţia agricolă comparativ cu 2011 şi, din acest punct de vedere, putem spune este cauză obiectivă, dar am fi putut compensa cu banii europeni", a afirmat Traian Băsescu.

Zona euro se află în recesiune, iar ideea că trebuie să fim extrem de serioşi, pentru a ne valorifica şansele de a avea creştere economică în anul 2013 trebuie valorificată.

O altă cauză a scăderii economice este reducerea investiţiilor, atât cele din bugetul de sat, cât şi investiţiile străine directe, şi, în sfârşit, ultima cauză a fost criza politică care a făcut să "avem ieşiri de capital mai mari decât ne-am fi dorit".

Băsescu a spus că are şi câteva propuneri de redresare, dar nu trebuie interpretate ca un program economic propriu. "În sfârşit, în ceea ce priveşte ce-i de făcut. Eu nu-mi propun, Doamne fereşte, să prezint un program economic, dar sunt câteva lucruri extrem de importante care ne-ar putea garanta creşterea economică în anul 2013. Primul şi cel mai important este pregătirea absorbţiei şi aplicarea tuturor corecţiilor mecanismului de pregătire a utilizării banilor europeni şi de urmărire după semnarea contractelor a banilor europeni până la 15 decembrie, în aşa fel încât guvernul să intre cu toate instituţiile responsabile şi implicate, să intre în 2013 cu o capacitate sporită de absorbţie a fondurilor europene. Un alt element important pe care eu îl văd este ca principalul obiectiv al anului 2013 să fie creşterea economică şi crearea de locuri de muncă", a conchis Traian Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor