Băsescu: Cioloş este acceptat în viitoarea Comisie Europeană

Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş.
Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş. (Epoch Times România)

Candidatul român pentru postul de comisar european, Dacian Cioloş, este binevenit în viitoarea Comisie Europeană, a declarat joi, la Bruxelles, preşedintele Traian Băsescu care a participat la summitul şefilor de stat şi de guvern din cele 28 de state membre UE.

"Candidatul român, cel puţin în stadiul acesta, este acceptat. Urmează ca Guvernul să demareze procedurile. În conformitate cu Legea 335 din 2013, trebuie să treacă prin comisiile parlamentare. Însă Cioloş este binevenit în Comisie", a declarat preşedintele Băsescu.

Referitor la numirile în viitoarea Comisie Europeană, şeful statului a precizat că la reuniunea de la Bruxelles a fost stabilită o nouă întrevedere în acest sens pe data de 30 august. "S-a stabilit ca ne vedem pe 30 august, pentru a discuta preşedintele Consiliului, înaltul reprezentant, şeful eurozonei. Nu discutăm nume. Nimeni n-a discutat nume, s-au discutat principii", a adăugat Traian Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat anterior ca îl va propune pe Dacian Cioloş pentru un nou mandat de comisar european, deşi Guvernul nu s-a preocupat să facă procedurile respective.

În ce priveşte declaraţiile premierului Victor Ponta, care a menţionat ca şeful statului nu are mandat pentru a face nominalizarea de comisar european, Traian Băsescu a subliniat: "Eu nu am nevoie de mandat, eu am obligaţia să apăr interesul naţional".

Preşedintele României a precizat ca, şi în timpul guvernelor Tăriceanu şi Boc, desemnarea comisarului european a făcut-o Guvernul, dar "în bun acord" cu şeful statului.

Traian Băsescu a menţionat ca premierul Victor Ponta trebuia să deruleze deja procedura pentru desemnarea comisarului european, care trebuia să fie audiat în comisiile parlamentare de resort.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne