Barroso i-a cerut lui Ponta transparenţă în numirea procurorilor şefi şi să aibă miniştri integri

Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso.
Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso. (FREDERICK FLORIN / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
17.09.2012

Jose Manuel Barroso i-a transmis premierului Ponta că România trebuie să îşi reconfirme ataşamentul faţă de valori precum domnia legii şi independenţa justiţiei şi a insistat ca numirea procurorilor şefi să se facă transparent, iar Guvernul să nu aibă miniştri cu probleme de integritate.

"Preşedintele CE a discutat luni cu primul-ministru Victor Ponta recentele evoluţii politice din România. Preşedintele Barroso şi-a exprimat aceleaşi preocupări ca în cadrul întâlnirii cu preşedintele Băsescu de săptămâna trecută, potrivit cărora România trebuie să îşi manifeste fără dubii angajamentele de a respecta domnia legii, independenţa justiţiei şi deciziile de natură constituţională", se arată într-un comunicat al CE.

J.M. Barroso a subliniat că "toate forţele politice, de la putere şi din opoziţie, trebuie să acţioneze cu responsabilitate şi moderaţie şi să se concentreze cu fermitate spre reinstaurarea stabilităţii politice", mai ales că se apropie alegerile parlamentare, mai transmite sursa citată.

Preşedintele Comisiei a insistat şi asupra nevoii de a continua angajamentele luate prin MCV. "În mod special, este important ca nominalizările pentru Procurul General şi procurorul şef al DNA să fie trasparente şi corecte. Guvernul, atât înainte de alegeri, cât şi după, trebuie să evite să aibă în componenţa sa miniştri cu probleme de integritate şi decizii (judecătoreşti, n.r.) în acest sens împotriva lor. Comisia va prezenta un raport înainte de finele anului pentru a evalua dacă îngrijorările sale au fost luate în considerare şi dacă a fost restabilit echilibrul între puteri", se mai arată în comunicatul CE.

Barroso a prezentat şi ultimele evoluţii economice ale UE şi a îndemnat Guvernul să rămână pe calea reformelor, implementând reforma companiilor de stat, a sistemului sanitar, esenţiale pentru stabilitatea finanţelor publice.

Ponta şi Barroso au mai discutat şi despre absorbţia fondurilor UE. "Deşi un efort considerabil a fost făcut în ultimul an, atragerea de fonduri rămâne extrem de slabă şi România riscă să piardă finanţări semnificative, cu efecte majore asupra cetăţenilor şi mediului de afaceri. Preşedintele Barroso a cerut Guvernului măsuri imediate pentru a îmbunătăţi capacitatea administrativă şi procedurile privind achiziţiile publice", se mai menţionează în comunicatul CE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor