Bárcenas reclamă Partidul Popular, iar socialiştii catalani îi sprijină pe naţionalişti (revista presei spaniole)

Fostul trezorier al Partidului Popular, Luis Bárcenas. (Denis Doyle / Getty Images)
Epoch Times România
27.02.2013

Fostul trezorier al Partidului Popular Luis Bárcenas, anchetat pentru corupţie, reclamă formaţiunea pentru că l-ar fi concediat fără motiv, după cum susţine el însuşi - scriu miercuri cotidienele spaniole. De asemenea, o altă ştire care ocupă primele pagini ale ediţiilor tipărite ale acestora este cea referitoare la socialiştii catalani din Congresul Deputaţilor, care nu au respectat disciplina de vot solicitată de conducerea centrală şi au votat în favoarea unui text prezentat de formaţiunea naţionaliştilor catalani (CiU), referitoare la dreptul de a decide asupra autodeterminării Cataloniei.

Cotidianul El Pais consideră că Bárcenas îşi sporeşte presiunile asupra Partidului Popular, odată cu depunerea plângerii pentru concediere. El a primit 21.000 de euro indemnizaţie brută pe lună pentru funcţia de consilier al formaţiunii, din 2010 când a abandonat funcţia din partid din cauza acuzaţiilor de corupţie, şi până la 31 ianuarie 2012. Manevra lui Bárcenas, mai scrie cotidianul spaniol, provoacă rupturi în Partidul Popular şi o atitudine de absolută neîncredere între membrii acestuia.

Bárcenas consideră că Partidul Popular este un şarlatan, arată că suma de 21.000 de euro primită în fiecare lună în calitate de consilier nu făcea parte dintr-o altă înţelegere decât cea la care ajunsese cu formaţiunea odată cu apariţia acuzaţiilor de corupţie, şi anume de a ieşi din rândurile partidului, cu plata indemnizaţiei de concediere şi a asigurărilor sociale. Acum fostul trezorier reclamă Partidul Popular pentru concediere nemotivată. Cotidianul El Mundo semnalează cum conservatorii spanioli susţin că legăturile contractuale cu Bárcenas au încetat în aprilie 2010 (chiar dacă acesta arată că a fost scos din registrele formaţiunii fără să fie anunţat), iar vestea reclamaţiei i-a luat pe nepregătite pe liderii conservatori.

Cotidienele catalane La Vanguardia şi El Periodico scriu miercuri pe prima pagină cum socialiştii catalani au încălcat pentru prima oară disciplina de vot din Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) şi au sprijinit un text al CiU în favoarea dreptului de a decide asupra autodeterminării Cataloniei. Cele două cotidiene observă de asemenea cum fostul ministru socialist Carme Chacon, membră a filialei catalane, a decis să nu voteze. El Periodico relatează că ea a spus că nu va vota 'pentru ruptura dintre Catalonia şi Spania', însă La Vanguardia consideră că decizia fostei doamne ministru se datorează faptului că vrea să-şi păstreze poziţia de aspirantă la politica spaniolă de nivel înalt.

Secesiune în PSOE, anunţă şi cotidianul La Razon, tot referitor la votul din legislativul de la Madrid. Acesta consideră că situaţia îl lasă pe actualul secretar general al formaţiunii socialiste, Alfredo Perez Rubalcaba, pe marginea prăpastiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor