Banciu renunţă la "Lumea lui Banciu" - "Asta nu e presă, nu e televiziune. Aici e corupţie, ţara e într-un regres"

Realizatorul TV Radu Banciu.
Realizatorul TV Radu Banciu. (Screenshot Youtube)

Realizatorul TV Radu Banciu vrea să renunţe la emisiunea sa de la postul B1 TV - “Lumea lui Banciu”, difuzată încă din 2011, acuzând că cei de la Consiliul Naţional al Audiovizualului îl “răsplătesc” cu cenzură pentru punctele sale de vedere exprimate în direct.

“În România nu se poate face jurnalism”, a afirmat Radu Banciu, justificându-şi afirmaţia amintind de amenzile pe care le-a primit de la CNA până acum.

Un exemplu concret: amenda pe care a primit-o, fără nicio somaţie în prealabil, pentru comentarii făcute pe marginea scandalului privind cimitirul de la Valea Uzului, sancţiune ce vine în condiţiile în care nu există o soluţionare oficială a cazului.

”Eu sau altul, care nu e Adrian Sârbu, trebuie să ne dăm peste cap de un milion de ori ca să le intrăm în graţii. El e Sârbu, dar are proces pentru evaziune fiscală. Cum să-i dai licenţă pentru televiziuni? O mare dilemă la care CNA-ul este corigent. Aşa cum au acţionat şi în cazul nostru de atâtea ori şi apoi ridicau din sprâncene. Nu mi-aţi dat somaţie niciodată, deci nu pot fi recidivist. Nu e în lexicul limbii române. Întâi trebuie să fii somat. Dacă nu am fost somat, nu poţi fi executat. Cazul Valea Uzului. 20.000 de lei am primit amendă. Să vă spun un lucru. Este un caz pe care nu l-a soluţionat nimeni. Cum vă permiteţi să-mi daţi amendă, dacă voi nici nu ştiţi ce este acolo? Dacă acest caz va fi preluat de autorităţile europene şi se va spune că acel teritoriu este românesc şi ungurii trebuie să-şi pună pofta în cui? Ce o să faceţi atunci? O să spuneţi să îmi recuperez banii în instanţă? Cum să mă sancţionezi? Este un lucru foarte grav. Eu nu ştiu niciun jurnalist spaniol să fi primit vreo amendă pentru toate declaraţiile pe care le-au făcut pentru independenţa Cataloniei. Dvs. de unde ştiţi?

La fel şi în cazul Realitatea. Dacă eu nu plătesc nicio amendă 7 ani? Sau dacă postul la care lucrez nu vă dă niciun ban 7 ani, ce o să spuneţi? Se închide televiziunea, nu? Eu nu sunt Dan Diaconescu, să trag postul ăsta după mine în mocirlă. De asta v-am şi anunţat decizia mea. În niciun caz în care m-aţi condamnat nu aţi avut dreptate. Presa scrie îşi permite orice, online-ul îşi permite orice, singurul segment taxabil este televiziunea, dar numai televiziunile care nu le convin lor. V-am spus, dacă eşti Adrian Sârbu, poţi să ai datorii imense, primeşti licenţe pentru 5 televiziuni. Câtă ură să acumulezi? Toată lumea ştie şi râde. Zic: iar l-au amendat pe ăsta?

Ăia de la CNA sunt frustraţi că mă văd pe mine, singurul realizator, singurul om corect, singurul om căruia îi pasă, singurul om care se implică în România. Când îi văd pe ceilalţi care moderează emisiuni politice, mi-e silă. Se vede pe ei cât de puţin implicaţi sunt. Au şpăgile, prieteniile lor. Asta nu e presă, nu e televiziune. Aici e corupţie, ţara e într-un regres, cum să faci presă şi să nu te implici? A face presă în România, singurul domeniu care mai contează este televiziunea”, a declarat Radu Banciu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne