Băncile nu reduc dobânzile pentru că unele vor să atragă depozite, susţine van Groningen

(photos.com)
Epoch Times România
08.02.2012

Preşedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, a declarat miercuri că unele banci vor să atragă depozite şi atunci pun presiune pe întregul sistem bancar, iar reducerea dobânzii cheie nu se face simţită în piaţă.

"Nu putem să ne aşteptăm imediat la un efect (al reducerii dobânzii cheie - n.r.) pentru că o mare parte din banii care sunt folosiţi pentru activitatea de creditare sunt depozite şi dacă avem o situaţie în care sunt bănci care oferă dobânzi mari la depozite, atunci tot sistemul bancar este sub presiune să ofere dobânzi mai mari. Dacă o bancă oferă dobânzi mai mari, aceasta pune presiune şi pe celelalte", a declarat Steven van Groningen.

El a explicat că reducerea dobânzilor este un proces care va dura şi acum s-a creat loc pentru aceasta.

De asemenea, preşedintele Raiffeisen Bank a precizat că există şi un impact al Fondului de Garantare pentru depozite, fiindcă dacă nu ar exista un astfel de fond, atunci cineva care depune banii într-o bancă şi-ar pune întrebarea dacă banii sunt sau nu siguri.

Însă, acum nu mai are problema aceasta, pentru că depozitele sunt garantate şi clientul se duce la banca cu dobânda cea mai mare şi aceasta pune presiune pe celelalte bănci, care în mod normal ar putea să ofere o dobândă mai mică, dar trebuie să ofere o dobândă mai bună. Astfel, nu se poate spune că este o problemă care ţine de dobânda băncii naţionale.

"Dacă ne uităm la ce a spus banca centrală a Austriei, care vroia să limiteze pentru subsidiarele băncilor din Austria creşterea activităţii de creditare la volumul de depozite, atunci este clar că există un anumit interes la anumite bănci să crească repede volumul de depozite. Sunt încă bănci care sunt sub presiune să îmbunătăţească raportul dintre credite şi depozite şi atunci au nevoie de depozite şi atrag acum depozite la un preţ mai mare", a spus Steven van Groningen.

El a declarat că problema e că avem prea mulţi bani din străinătate şi nu se pune pune problema că pleacă bani din România şi depozite de la români în străinătate. Groningen a menţionat că tot ce trebuie să facem este să reducem expunerea pe nivel de ţară pe credite externe, iar pentru aceasta trebuie să economism mai mult.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor