Băncile comerciale nu vor mai fi obligate să prezinte rapoarte despre mijloacele legalizate şi transferurile în străinătate

(photos.com)
Tatiana Chiriac
17.03.2012

Băncile comerciale nu vor mai fi obligate să prezinte Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) rapoarte lunare privind mijloacele băneşti legalizate şi transferate în străinătate, potrivit unor modificări la o hotărâre a BNM din anul 2007 propuse spre consultare publică, transmite Moldpres.

Procesul de legalizare a mijloacelor băneşti s-a încheiat la 31 decembrie 2008, iar trei ani mai târziu, la sfârşitul lui 2011, a expirat termenul în care subiecţii legalizării mijloacelor băneşti erau obligaţi să plătească taxe în cazul scoaterii /transferării peste hotarele ţării a mijloacelor băneşti legalizate, conform procedurii transferului de capital, constată BNM.

Exigenţele bancare aprobate în 2007 au devenit inutile în condiţiile în care "rapoartele privind mijloacele băneşti legalizate şi transferate în străinătate transmise lunar de către bănci la BNM conţin cifre nule".

Banca Naţională mai precizează că legislaţia fiscală în vigoare nu prevede obligativitatea ţinerii evidenţei de către BNM a capitalului transferat peste hotarele Republicii Moldova.

Băncile au fost obligate să prezinte lunar rapoarte privind mijloacele băneşti legalizate şi transferate în străinătate, după lansarea în anul 2007 a aşa-numitei liberalizări a economiei, ce prevedea introducerea cotei "0" pe venitul corporativ, amnistierea fiscală şi legalizarea capitalului.

Reprezentanţi ai fiscului informau la sfârşitul anului 2008 că încasările de la taxa de legalizare a capitalului (5%) se cifrau la 9 milioane de lei. În bugetul de stat pentru 2008 au fost prevăzute 294 milioane lei de la încasarea taxei de legalizare a capitalului. Cele mai mari sume au provenit de la legalizarea activelor persoanelor juridice şi mai puţin de la legalizarea mijloacelor băneşti de către persoanele fizice. Suma capitalului legalizat sub formă de mijloace băneşti şi active se estima la peste 160 milioane de lei.

Urmare a aprobării proiectului de document propus spre dezbatere publică, procesul de raportare de către bănci la BNM va fi optimizat prin reducerea numărului de rapoarte, mai menţionează Banca Naţională.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor