Bancherii centrali se vor intalni ca urmare a escaladarii conflictului de petrol dintre Iran si India

(David McNew / Getty Images)
Epoch Times România
30.12.2010

O disputa a platilor dintre India si Iran a escaladat, dupa ce Teheran a refuzat sa vanda petrol Indiei sub noile reguli prohibitive ale New Delhi, au declarat surse din ambele parti miercuri.

Sursele indiene au declarat ca oficiali ai bancilor centrale ale celor doua tari se vor intalni vineri, Iran cautand sa salveze o afacere de 12 miliarde dolari pe an, care este la risc din cauza presiunii SUA asupra tarilor ce fac comert cu Iran sa abandoneze toate afacerile.

Saptamana trecuta, Reserve Bank of India a afirmat ca afacerile cu Iran trebuie rezolvate in afara sistemului Asian Clearing Union (ACU), folosit de bancile centrale ale natiunilor membre pentru a rezolva schimburile bilaterale.

Analistii au prezis ca discutiile vor fi dure si ca New Delhi ar putea plati scump daca abandoneaza importurile de petrol iranian.

Iran este sub presiune globala pentru a renunta la programul sau nuclear si cu toate ca sanctiunile ONU nu interzic cumpararea de petrol iranian, Statele Unite au facut mari presiuni asupra guvernelor si companiilor sa opreasca afacerile cu Teheran.

India este cel mai mare cumparator al petrolului crud iranian dintre membrii ACU, avand rafinarii de stat si compania privata Essar Oil care consuma impreuna 400.000 de barili pe zi.

Doua surse ale industriei indiene au declarat miercuri, ca National Iranian Oil Co (NIOC) a refuzat cererile firmelor petroliere indiene de plata in afara ACU. ACU include bancile centrale ale Indiei, Bangladesh, Maldive, Birmania, Iran, Pakistan, Bhutan, Nepal si Sri Lanka.

"Firmele indiene au cerut Iranului sa nominalizeze imediat o banca din Europa prin care sa se faca platile. Dar NIOC a refuzat", a mentionat una din surse.

Cand a fost intrebat daca NIOC este dornica sa accepte orice mecanism in afara ACU, o sursa de la NIOC a raspuns: "Nu este acceptabil pentru NIOC, intrucat acest mod... (a fost) in functiune de atatia ani."

Banca centrala iraniana a cerut o intalnire cu omologii indieni, a declarat un purtator de cuvant al Reserve Bank of India (RBI), adaugand ca inca nu s-a stabilit o data.

Dar o sursa din industria petroliera, care va lua parte la intalnire, a spus ca discutiile vor avea loc vineri in Mumbai.

El a declarat ca ministrul indian al petrolului a sugerat ca, pentru moment, RBI sa ramana la vechiul mecanism de garantare a platilor pentru petrol.

Amibka Sharma, vicesecretar general la Federatia Camerelor de Comert si Industrie Indiene a declarat: "Cele doua banci centrale ar putea analiza rezolvarea schimbului intr-o moneda, alta decat euro sau dolarul american."

Presiunea SUA

Analistii indieni precizeaza ca disputa petrolului a fost rezultatul presiunii SUA asupra comunitatii internationale sa opreasca afacerile cu Teheran pentru a-l forta sa abandoneze programul sau nuclear.

Casa Alba a laudat miercuri Reserve Bank of India pentru reducerea afacerilor cu banca centrala iraniana.

"Noi credem ca Reserve Bank of India a luat decizia corecta de a cerceta cu atentie si a reduce acordurile financiare cu Banca Centrala a Iranului", a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe Tommy Vietor intr-un email.

"Aceasta ultima actiune se adauga la lista in crestere de companii, institutii financiare si guverne care sunt din ce in ce mai ingrijorate in privinta folosirii incorecte de catre Iran a comertului si a relatiilor financiare pentru a-si sustine activitatile ilicite, incluzand programul sau nuclear."

Teheran declara ca urmareste doar scopuri pasnice si ca nu incearca sa isi construiasca bomba nucleara.

Presedintele SUA Barack Obama a vizitat India luna trecuta si a promis sa ajute New Delhi sa isi accentueze rolul global, inclusiv sustinandu-i incercarea de a obtine un loc permanent in Consiliul de Securitate ONU.

"Iran deja are greutati in a-si vinde petrolul crud, iar orice oprire a furnizarilor catre India va escalada si mai mult problema, in special cand o serie de sanctiuni le sunt impuse", a declarat Praveen Kumar, care conduce echipa de consultanta asupra petrolului si gazelor din Asia de sud FACTS Global Energy.

Insa India nu ar dori sa raceasca relatiile cu Teheran, pe care il vede drept aliat in stabilizarea Afganistanului dupa ce trupele SUA vor pleca in 2014. Este de asemenea sensibila la criticile interne, potrivit carora decizia a venit in urma presiunii SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor