Banca Mondială şi guvernul Suediei vor oferi Moldovei 2,8 milioane $ pentru proiectul "Agricultura Competitivă"

(photos.com)
Tatiana Chiriac
16.11.2013

Moldova va obţine un grant în valoare de 2,8 milioane $ din partea Băncii Mondiale şi guvernului Suediei în vederea susţinerii Proiectului "Agricultura Competitivă".

Reprezentantul permanent al BM la Chişinău, Abdoulaye Seck, a spus vineri, după semnarea Acordului de Grant, că Moldova "are nevoie de un nou "motor" pentru o dezvoltare, pe viitor, mult mai efectivă, de asemenea, majorarea volumului de produse agricole destinate pentru export deoarece la momentul actual exportul moldovenesc nu are "imunitate" împotriva obstacolelor pieţei de desfacere".

Abdoulaye Seck şi-a exprimat speranţa că "datorită surselor financiare obţinute, va fi posibilă nu doar îmbunătăţirea calităţii producţiei exportate dar şi crearea noilor locuri de muncă în domeniu". Ambasadorul Suediei în Republica Moldova, Ingrid Tersman, a spus că "după semnarea acordului şi obţinerea grantului, Moldova va avea mai multe şanse pentru îmbunătăţirea situaţiei din gospodăria agricolă". Potrivit Excelenţei Sale, "este bine că la realizarea proiectului participă şi guvernul Republicii Moldova".

Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, a spus că "în cadrul reformei din domeniul agricol a fost creată Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, care este responsabilă de verificarea produselor şi facilitează obţinerea unor rezultate bune". Ministrul şi-a exprimat speranţa că "va fi posibilă realizarea proiectului conform standardelor europene, iar acordul cu UE va asigura Moldovei o piaţă de desfacere liberă şi va ajuta la combaterea corupţiei".

Oficialul a menţionat că "parlamentul a adoptat o lege cu privire la grupurile de producători. Potrivit legii, organizaţiilor de acest gen li se vor acorda câte 350.000 USD pentru dezvoltarea activităţii agricole, proiectelor proprii şi aceasta este doar o mică parte a lucrurilor, realizarea cărora va fi posibilă datorită grantului primit".

Potrivit spuselor lui Vasile Bumacov, "proiectul va fi implementat pe o perioadă de cinci ani, până în iunie 2017", menţionează Infotag.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor