Baleniera japoneza paraseste zona periculoasa din Antarctica

Baleniera japoneza Nisshin Maru in Antarctica inaintea incendiului. (Poza oferita de Societatea Ecologica Sea Shepherd prin intermediul website-ului Getty Images)
Baleniera japoneza Nisshin Maru in Antarctica inaintea incendiului. (Poza oferita de Societatea Ecologica Sea Shepherd prin intermediul website-ului Getty Images)
Epoch Times România
27.02.2007

CANBERRA — O baleniera japoneza, esuata timp de 10 zile in zona coastelor Antarcticii dupa un incendiu, nu mai prezinta un pericol pentru viata salbatica dar inca ramane in Oceanul Sudic, au declarat luni autoritatile maritime ale Noii Zeelande.

Nisshin Maru, o baleniera de 8.000 de tone din flota japoneza, si-a repornit motoarele in timpul weekendului pentru un test, dupa ce un incendiu izbucnit sub punte a ucis un membru al echipajului.

“S-au deplasat 200 de mile nautice (370 km) la nord de zona periculoasa in care se aflau, dar nu avem nici o idee despre intentiile lor,” a declarat o purtatoare de cuvant a Marinei Noii Zeelande.

Incendiul a izbucnit in timpul operatiunilor anuale de prindere a balenelor, actiune despre care Tokyo sustine ca are loc pentru desfasurarea de cercetari. Tarile care se opun vanarii de balene sustin ca prinderea a peste 900 de balene violeaza o interdictie globala din 1986 asupra balenierelor comerciale.

Incendiul a declansat temeri din partea activistilor care se opun vanarii de balene ca petrolul sau chimicalele s-ar putea varsa in Oceanul Sudic curat, in apropiere de cea mai mare colonie de pinguini Adelie din lume.

O agentie oficiala japoneza de pescuit din Tokyo a declarat ca Nisshin Maru va desfasura teste complexe in urmatoarele cateva zile pentru a se asigura ca este capabila sa se deplaseze in siguranta prin gheata.

Grupul ecologic Greenpeace a declarat ca monitorizeaza baleniera Nisshin Maru cu ambarcatiunea sa Esperanza, care a ajutat saptamana trecuta japonezii cu elicopterul in cautarea de iceberguri aflate prin apropiere.

“Daca ei vor parasi sanctuarul balenelor din Antarctica si Oceanul Sudic noi ii vom escorta si le vom oferi in continuare ajutor,” a declarat liderul expeditiei Greenpeace Karli Thomas.

“Totusi, daca ei incearca sa vaneze din nou balene atunci vom lua masuri pentru a opri in mod direct vanatoarea.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor