Bălănescu Quartet aduce un tribut Mariei Tănase în Australia

Bălănescu Quartet va aduce pe scena australiană 'Maria T', un tribut din suflet adus Mariei Tănase, această 'Edith Piaf' a României, relatează publicaţia Sydney Morning Herald.
Panou Maria Tănase (Romfilatelia)
Epoch Times România
03.03.2014

Bălănescu Quartet va aduce pe scena australiană 'Maria T', un tribut din suflet adus Mariei Tănase, această 'Edith Piaf' a României, relatează publicaţia Sydney Morning Herald.

La moartea Mariei Tănase în 1963, aproape un milion de oameni au inundat străzile Bucureştiului. ''Maria Tănase a fost foarte iubită şi respectată în România, iar înmormântarea ei a fost ca o înmormântare de stat. Oamenii din acea generaţie care au fost acolo... îşi amintesc încă acea zi'', povesteşte violonistul Alexander Bălănescu.

Deşi Bălănescu avea doar nouă ani la momentul respectiv şi a părăsit România pentru totdeauna câţiva ani mai târziu, el îşi aminteşte cum asculta muzica Mariei Tănase şi relatările entuziaste ale părinţilor săi despre performanţele live ale acesteia. A fost nevoie însă de mai multe decenii pentru ca aceste amintiri să reapară ca sursă de inspiraţie pentru unul dintre cele mai personale proiecte ale artistului.

Violonistul a studiat cu profesori de renume din Israel, Marea Britanie şi Statele Unite înainte de a ajunge la Londra, la sfârşitul anilor '70. El a descoperit curând muzica compozitorului britanic Michael Nyman şi a fost impresionat de modul în care muzica acestuia a combinat o estetică clasică minimalistă cu o atitudine rock şi cu o unitate ritmică puternică. 'A fost ca o gură de aer proaspăt - o revelaţie într-adevăr - şi am vrut să fac parte din ea', povesteşte el.

Bălănescu a ajuns să fie liderul Michael Nyman Band timp de 15 ani, iar vioara sa a jucat un rol crucial în coloane sonore celebre, realizate de Nyman pentru regizorul de filme de artă Peter Greenaway. De asemenea, el a lucrat în mod regulat cu compozitorul Gavin Bryars şi a fost membru al Arditti Quartet înainte de a fonda Bălănescu Quartet în 1987.

Bălănescu este, de asemenea, un compozitor prolific, şi - la fel ca mulţi alţi imigranţi - a simţit o dorinţă tot mai mare de a restabili legătura cu rădăcinile sale culturale. După ce a înregistrat 'Luminitza', un album de lucrări originale, bazate pe muzica folk est-europeană, artistul a căutat un alt proiect de inspiraţie românească, şi astfel şi-a reamintit de Maria Tănase, această Edith Piaf a României.

Cercetând muzica şi viaţa cântăreţei, Bălănescu a scris o suită de noi compoziţii, având la bază spiritul muzicii artistei. În timpul cercetării sale, el a descoperit înregistrări de arhivă rare şi a decis că Maria trebuie să fie parte a proiectului său.

În spectacolele live cu 'Maria T', vocea artistei se întretaie cu muzica lui Bălănescu pentru a crea o evocare tulburătoare a unuia dintre cele mai preţuite simboluri ale României. Artistul media austriac Klaus Obermaier a adăugat muzicii efecte vizuale folosind imagini ale Mariei Tănase şi ale Bucureştiului din anii 1930, '40 şi '50, alături de proiecţii abstracte.

''Dincolo de contextul istoric... eu cred că oamenii [care văd Maria T] pot înţelege ceva din spiritul românesc. De asemenea, sper să le creeze dorinţa de a cerceta înregistrările cu Maria, deoarece nu este fel de bine cunoscută în ţările de limbă engleză pe cât merită să fie. Eu chiar cred că Maria Tănase a fost una dintre cele mai mari voci ale secolului XX. Ea a avut acelaşi impact în România ca Edith Piaf în Franţa'', a explicat violonistul pentru publicaţia australiană.

Bălănescu Quartet va interpreta 'Maria T' la Recital Centre din Sydney pe 7 martie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor