Azerbaidjanul îngroapă Nabucco: Baku va construi propriul gazoduct spre Europa

(FERENC ISZA / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
26.06.2012

Un nou acord interguvernamental între Turcia şi Azerbaidjan pe marginea gazoductului TransAnatolia (TANAP) va fi semnat marţi, 26 iunie, la Istanbul. Conform acestui acord, gazul azer va fi transportat în Europa prin propriul gazoduct. Noua magistrală a gazului va deveni o reală alternativă la proiectul Nabucco, care presupunea odată participarea Azerbaidjanului, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

Potrivit ziarului menţionat, la Istanbul vor fi semnate două documente: acordul interguvernamental privind construcţia TANAP (document ce fixează principiile şi obiectivele guvernelor pentru construcţia gazoductului) şi un acord comercial privind înfiinţarea unui consorţiu în domeniul gazului (documentul va constitui baza juridică pentru crearea, pe viitor, a unei companii pentru desfăşurarea activităţii comerciale).

Întemeietorii consorţiului vor fi Compania Petrolieră de Stat a Azerbaidjanului (GNKAR), cu 80% din acţiuni, precum şi operatorul turc de gazoducte Botas şi compania petrolieră Turkiye Petrolleri AO - cu 20%. Ulterior, la consorţiu s-ar putea ralia şi alte companii internaţionale din domeniul petrolului şi gazului. Analiştii se aşteaptă ca prima raliată să fie compania britanică BP - operatorul pentru exploatarea zăcământului de gaz Shah-Deniz din sectorul azer al Mării Caspice.

Ideea construirii unui nou gazoduct a apărut cu câţiva ani în urmă şi s-a actualizat la sfârşitul lui octombrie anul trecut, în timpul perfectării şi semnării la Izmir, de către Ankara şi Baku, a unui pachet de documente de vânzare-cumpărare şi export de gaz azer. Viitorul gazoduct, care a primit denumirea de TransAnadolu (TANAP) va lega graniţele de vest şi cele de est ale Turciei.

Potrivit ministrului turc al energeticii, Taner Yildiz, construcţia noului gazoduct va permite o reducere substanţială a cheltuielilor pentru transportul gazului şi, lucrul cel mai important, va face mai reală livrarea de gaz spre Europa.

În opinia experţilor azeri, aspiraţia Azerbaidjanului de a construi un gazoduct de mare capacitate şi de a majora capacitatea celor deja existente este perfect explicabilă. În prezent Baku pune bazele pentru transportarea 'marelui gaz' de la zăcămintele sale deja inaugurate Shah-Deniz, Absheron, Umid şi de la alte structuri unde GNKAR desfăşoară ample lucrări de cercetare şi exploatare.

'Acesta va fi un gazoduct total nou, iar odată cu majorarea volumului de gaz extras în regiune se va putea majora şi capacitatea de trecere. Intenţionăm ca pe parcursul lui 2012 să soluţionăm toate problemele legate de proiectul gazoductului şi, fără a pierde timpul, să începem lucrările de construcţie, pentru ca noul gazoduct să fie gata către anul 2017, adică la începutul celui de-al doilea stadiu al proiectului Shah-Deniz', le-a declarat jurnaliştilor preşedintele GNKAR, Rovnag Abdullaev.

Lungimea gazoductului TANAP va fi de circa 2.000 de km. El va începe din vestul Turciei şi va fi continuat până la graniţa cu Bulgaria sau Grecia. Construcţia va începe în trimestrul IV al anului 2014 şi se va încheia peste 36 de luni. În prima etapă, capacitatea gazoductului va fi de 16 miliarde metri cubi, în a doua - de 20 de miliarde, iar în a treia este posibil să ajungă la 24 de miliarde. Costurile de construcţie ale primei etape sunt estimate la 7-8 miliarde de dolari.

Referindu-se la avantajele noului gazoduct, Rovnag Abdullaev a subliniat că Azerbaidjanul va primi practic posibilitatea de a exporta gaz propriu prin conducta proprie, până la graniţele turceşti cu Europa. În afară de aceasta, în gazoduct vor fi făcute investiţii, fapt care pe viitor va aduce un mare profit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor