Avocatul Poporului, somat să denunţe neconstituţionalitatea legii antilegionare. Petiţie pe internet

Cercetătorul Ioan Roşca
Cercetătorul Ioan Roşca (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

Cercetătorul Ioan Roşca, unul din cei mai cunoscuţi militanţi pentru condamnarea crimelor comunismului şi a celor ce au împiedicat judecarea genocidului comunist după 1990 a lansat, duminică, pe internet, o petiţie prin care îi cere Avocatului Poporului să denunţe neconstituţionalitatea legii 217/2015, cunoscută îndeobşte sub titulatura de Legea Antilegionară.

Reamintim că recent promulgata "Lege Antilegionară" are ca punct central interzicerea “organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter legionar” şi incriminarea “promovării concepţiilor legionare” şi a "cultului personalităţii" unor personaje legionare. Adoptată la iniţiativa institutului Elie Wiesel, legea bagă la pachet, alături de fascism, legionarismul, în ciuda faptului că procesul de la Nuremberg şterge orice legătură dintre ele.

Acest act normativ a stârnit numeroase critici şi controverse căci, în timp ce face din elogierea legionarilor - reali sau doar etichetaţi ca atare de regimul comunist instaurat după 1944 - un act pasibil de pedeapsă, omite în schimb să condamne comunismul, ideologie ce a stat la bază unui regim criminal care a ucis, torturat, mutilat şi aruncat în închisori sute de mii de români.

"Sunt greşeli impardonabile în aşa-zisa lege antilegionară. Cea mai izbitoare este lipsa condamnării comunismului. Se instituie o interpretare şi se omite ideologia care a produs cele mai multe crime. Mai mult, legea instituie delictul de opinie şi îl încadrează la fapte penale, ceea ce este extrem de grav", declara recent preşedintele IICMER, Radu Preda.

Redăm peţita lansată de Ioan Roşca

Legea 217/2015 nu este constituţională

Domnule Ciorbea,

Vă semnalăm că aveţi datoria legală şi morală de a denunţa neconstituţionalitatea legii 217/2015 (care completează şi modifică OUG nr.31/2002- o normă care era la rîndul său acut neconstituţională). Nu vă puteţi ascunde laş atunci cînd România e tratată ca o colonie în care băştinaşii sînt privaţi de libertate, ca o ţară învinsă în 1944 şi ocupată pînă azi.

Dacă vă veţi deroba acum de la responsabilitatea de a apăra libertăţile cetăţeneşti- ce vă revine ca Avocat al Poporului, veţi păcătui fatal faţă de libertatea de conştiinţă a urmaşilor celor care s-au sacrificat, încercînd să-şi apere ţara şi demnitatea de urgia comunistă.

A venit momentul să vă dovediţi buna credinţă sau să vă dezonoraţi iremediabil.

V-aţi clădit cariera pretinzîndu-vă un apărător al democraţiei, naţionalismului, creştinismului şi memoriei foştilor deţinuţi politici/ luptători anticomunişti, urcînd spre putere pe "culoarul" PNŢcd. Veţi permite acum ca victimele comunismului să fie re-încriminate, întru protecţia călăilor şi moştenitorilor lor, prin impunerea unor legi nocive, paraşutate dinafara României?

Vă cerem să faceţi demersurile de rigoare, faţă de toate instituţiile care se pot implica la un moment dat în corectarea situaţiei (în primul rînd Curtea Constituţională, dar şi ICCJ/CSM, parlament, presă etc.).

Deschizînd lista de semnături: Ioan Roşca, cercetător interdiciplinar, purtător de cuvînt al Comitetului de Reprezentare a Victimelor Comunismului.

Recomandăm şi: Alexandru Florian, legile din 1945 şi memoria victimelor

Potrivit lui Ioan Roşca, miza supremă a bătăliei din jurul legii 217 este evitarea recunoaşterii genocidului comunist din România, având ca efect principal evitarea condamnării autorilor genocidului comunist, căci ea proclamă în bloc vinovăţia foştilor deţinuţi politici acuzaţi de "fascism", "legionarism", "antisemitism", "crime de război"- justificînd astfel încarcerarea prin care s-a realizat exterminarea lor.

"Genocidul comunist s-a comis prin justiţie criminalizată, a operat în numele legii, într-un stat uzurpat. A legitima acea justiţie genocidară este echivalent cu a camufla/justifica acel genocid - adică tocmai păcatul negaţionist care se pretinde a fi combătut prin această lege.", opinează Ioan Roşca pe www.piatauniversitatii.com.

Mai mult, potrivit cercetătorului, care şi-a dedicat ultimii 25 de ani de viaţă studiului blocării condamnării genocidului comunist, majoritatea celor re-incriminaţi în bloc de legea 217 nu au nicio vinovăţie penală/reală, ci dimpotrivă au drept la reparaţie sau chiar meritul de a se fi sacrificat pentru apărarea independenţei şi libertăţii.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne