Avion de pasageri se prăbuşeşte după decolarea de pe aeroportul din Jakarta

Avion al companiei aeriene indoneziene Lion Air
Avion al companiei aeriene indoneziene Lion Air (Wikipedia.org)

Un avion de pasageri s-a prăbuşit în apropierea capitalei Indoneziei, Jakarta, la câteva minute după decolare. Zborul companiei aeriene Lion Air avea la bord 189 de pasageri, potrivit Ministerului indonezian al Transporturilor.

Un avion de pasageri operat de compania aeriană indoneziană Lion Air s-a prăbuşit la scurt timp după ce a decolat luni de pe aeroportul Soekarno din Jakarta, au confirmat autorităţile. Avionul s-ar fi prăbuşit la doar 13 minute după decolare, probabil în Marea Java. Potrivit Ministerului Transporturilor, la bordul avionului s-au aflat 189 de persoane.

“Avionul avea la bord 178 de pasageri adulţi, un copil şi doi bebeluşi, precum şi 2 piloţi şi şase însoţitoare de zbor”, a afirmat Sindu Rahayu, directorul aviaţiei civile în cadrul Ministerul Transporturilor, potrivit Deutsche Welle.

Oficiali ai serviciilor de salvare au precizat că a fost pierdut contactul cu avionul deasupra Karawang, în provincia Java de Vest, la distanţă mică de capitală.

Şeful poliţiei locale, Slamet Waluyo, a declarat că membri ai unităţii de poliţie maritime din Karawang s-au îndreaptat spre coordonatele prăbuşirii avionului pentru a verifica acurateţea informaţiilor.

La scurt timp după aceea, oficiali ai serviciului de salvare au precizat că au descoperit rămăşiţe care ar putea proveni din avionul prăbuşit.

“Am găsit veste de salvare, telefoane mobile şi piese de avion”, a declarat Muhammad Syaugii de la Serviciul de căutare şi salvare.

Directorul Agenţiei naţionale pentru dezastre a postat pe Twitter imagini cu membri ai echipelor de salvare căutând printre rămăşiţele găsite.

Lion Air a declarat că avionul de pasageri se îndrepta spre o locaţie internă. Potrivit publicaţiei indoneziene Kompas, destinaţia zborului JT 610 era Pangkalpinang, pe insula Bangka, la est de Sumatra.

De asemenea, un oficial al agenţiei de căutare şi salvare a declarat că nu se aşteaptă să existe supravieţuitori.

Directorul de operaţiuni al agenţiei, Bambang Suryo Aji, a afirmat că eforturile de căutare sunt concentrate pe găsirea cadavrelor. El a precizat că şase saci au fost folosiţi până acum pentru rămăşiţele umane recuperate.

Aji a mai susţinut că locaţia fuzelajului avionului încă nu a fost identificată. Apele în care s-a scufundat avionul au o adâncime de până la 30 de metri.

Operaţiunile de căutare vor dura cel puţin şapte zile şi ar putea fi extinse daca este necesar.

Viteză crescută

Serviciul suedez de monitorizare a zborurilor Flightradar24 a raportat că avionul prăbuşit a fost un Boeing 737-900 care a fost livrat companiei Lion Air în luna august. De asemenea, Flightradar24 a mai precizat pe Twitter că “datele preliminare arată o creştere a vitezei şi o scădere a altitudinii în timpul ultimei transmisii”.

Transportul aerian este crucial pentru conectarea zecilor de mii de insule ale ţării, însă Indonezia a fost marcată de o serie de prăbuşiri de avioane în ultimii ani, inclusiv a unui avion Lion Air în apropiere de Bali în 2013.

În 2017, asociaţia indoneziană a controlorilor de trafic aerian a anunţat că rata decolărilor şi aterizărilor în Jakarta permisă de compania pentru navigaţie aeriană de stat AirNav a fost mai mare decât capacitatea aeroportului, crescând astfel probabilitatea accidentelor.

Lion Air a declarat reporterilor că avionul era capabil de zbor şi că a fost operat de companie doar începând cu luna august. Pilotul şi co-pilotul zborului JT 610 au acumulat împreună 11.000 ore de zbor. Condiţiile meteo înregistrate în timpul zborului au fost considerate ca fiind sigure, existând câţiva nori dar fără să existe furtuni sau vânturi majore.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe