Erupţia vulcanului Soputan din Indonezia provoacă teama unei noi catastrofe naturale

Soputan se află la aproximativ 600 kilometri nord-est de Palu, epicentrul cutremurului şi tsunami-ului care a lovit săptămâna trecută Insulele Celebes, omorând peste 1.400 de persoane.
Erupţia vulcanului Soputan din Indonezia
Erupţia vulcanului Soputan din Indonezia (captură video Youtube)

Temerile legate de un nou dezastru natural în Indonezia cresc, în timp ce autorităţile şi serviciile de urgenţă continuă să caute supravieţuitori şi să încerce să stabilească numărul total de persoane ucise, după cutremurul şi tsunami-ul care au lovit nord-estul Insulei Celebes.

În zorii zilei de miercuri, 3 octombrie, a intrat în erupţie vulcanul Soputan, situat pe aceeaşi insulă, la aproximativ 600 kilometri est de oraşul Palu - locul cu cele mai multe victime înregistrate până în prezent - punând în alertă populaţii situate pe o rază de patru kilometri.

Pentru moment nu există victime sau daune considerabile în municipalităţile din jurul vulcanului. Autorităţile nu au emis niciun ordin de evacuare.

Indonezia, o ţară cu peste 250 milioane de locuitori, este situată pe aşa-numitul Cerc de Foc al Pacificului, cu aproximativ 120 vulcani activi în întreaga ţară care pot erupe în orice moment. Cercul de Foc al Pacificului este format dintr-un lanţ de 452 de vulcani şi locuri cu activitate seismică. Aproximativ 90% dintre toate cutremurele au loc de-a lungul Cercului de Foc, şi 75% dintre vulcanii activi ai lumii sunt plasaţi în această zonă.

Vulcanul Soputan are o altitudine de 1.784 de metri. La doar câteva ore după erupţie, vulcanul a emis o coloană de fum şi cenuşă de 4.000 de metri înălţime, potrivit agenţiei Efe. La început, autorităţile nu au considerat că există un risc pentru avioanele care zboară deasupra zonei, în ciuda faptului că cenuşa este periculoasă pentru motoare. Un expert în vulcanologie al guvernului indonezian a sugerat că erupţia ar fi fost accelerată de cutremurul şi tsunami-ul care au lovit Insula Celebes săptămâna trecută şi au ucis mai mult de 1.400 de persoane.

ONU a avertizat că cel puţin 46.000 de copii au nevoie de asistenţă de urgenţă în Indonezia. Numărul persoanelor strămutate se ridică la 61.000. Guvernul indonezian a cerut ajutor internaţional pentru salvarea supravieţuitorilor, activităţile fiind conduse direct de armată.

Christophe Boulierac, purtătorul de cuvânt al Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) a subliniat marţi 2 octombrie că, în afară de toate riscurile la care sunt expuşi supravieţuitorii, copiii care şi-au pierdut părinţii se confruntă cu riscul unui posibil abuz sexual sau cu cel de a fi victime ale traficului ilegal de persoane. Boulierac a avertizat, de asemenea, cu privire la dificultatea de a desfăşura în mod corespunzător activitatea de reîntregire a familiilor, din cauza lipsei de înregistrări oficiale complete cu numărul de copii care trăiesc în zonele afectate, relatează El Pais.

Conform agenţiei ANSA, miercuri armata indoneziană a trimis soldaţi în oraşul port din Palu pentru a monitoriza infrastructurile, depozitele de combustibil, băncile, aeroportul local şi a preveni jafurile. Anunţul a fost comunicat de mareşalul Hadi Tjahyanto de la Forţele Aeriene indoneziene.