Avioane second hand din Olanda pentru România

Bogdan Costea
22.06.2012

Ministerul olandez al Apărării a confirmat joi informaţiile potrivit cărora intenţionează să vândă echipament pentru a strânge fonduri, în contextul în care România este interesată achiziţioneze 15 avioane de tip F-16 de la forţele aeriene olandeze. Potrivit site-ului „rumaniamilitary.wordpress”, în afară de România, şi alte ţări şi-au exprimat interesul faţă de achiziţionarea unor vehicule, dar şi şi piese de artilerie olandeze, precizează Radio Netherlands în pagina online. Însă nu este clar câţi bani va obţine Olanda de pe urma vânzării unor avioane de vânătoare pe care le consideră “excedentare”, notează aceeaşi sursă.

Într-un interviu acordat agenţiei Mediafax la începutul lui aprilie, ambasadorul Olandei în România Matthijs van Bonzel confirma că sunt mai multe părţi interesate de aceste avioane de tip F-16, atât state membre NATO, cât şi din afara Alianţei Nord-Atlantice, precizând că Olanda preferă să ofere "aceste aparate preţioase uni alt aliat din NATO". În acelaşi interviu, Matthijs van Bonzel afirma că "sunt multe subiecte în care avem aceeaşi opinie cu România", menţionând "politica privind Orientul Mijlociu", "cooperarea în UE la consolidarea regulilor de drept şi adoptarea măsurilor de consolidare a funcţionării UE" şi precizând că Bucureştiul şi Haga au aceeaşi "poziţie privind disciplina bugetară şi măsurile economice şi financiare în UE" şi apreciind că "toate acestea sunt lucruri foarte importante".

Ambasadorul mai declara că nu poate "specula" în legătură cu celelalte ţări NATO interesate să achiziţioneze avioane de tip F-16 olandeze. "Nu pot specula (pe această temă). Am responsabilitatea mea privind România", afirma Matthijs van Bonzel.

Şi de cealaltă parte, vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, George Scutaru, a declarat că România are în prezent posibilitatea de a opta între achiziţionarea de avioane F16 în uz, aflate în dotarea forţelor olandeze şi portugheze, sau achiziţionarea de avioane F16 noi, care însă sunt prea scumpe. Deputatul PNL a precizat că CSAT trebuie să dea "un răspuns clar privind cel mai important subiect de pe agenda Armatei României", respectiv dotarea cu avionul multirol. În opinia deputatului, dacă CSAT evită să ia o decizie, "există riscul ca, din cauza agendei electorale, acest subiect să fie amânat în 2013, fapt ce va avea grave consecinţe asupra securităţii naţionale".

"În următorii doi ani, actualele avioane MIG-21 Lancer îşi vor epuiza resursa de zbor, iar la graniţa de răsărit a NATO va apărea o zonă lipsită de protecţie aeriană", a spus Scutaru, menţionând că, în acest caz, România va fi obligată să ceară, precum Albania sau Ţările Baltice, ca alte state NATO să execute, prin rotaţie, misiuni de poliţie aeriană în spaţiul românesc. El a spus că acest lucru ar pune România într-o situaţie "absolut umilitoare, iar multe dintre beneficiile de imagine câştigate de Armata României, inclusiv cu preţul militarilor căzuţi în Irak şi Afganistan, vor fi anulate de lipsa de decizie a preşedintelui Băsescu, a Guvernului şi CSAT".

În acest context, Scutaru a reamintit că există o decizie CSAT din 2009, avizată de Comisiile de Apărare din Parlament, privind dotarea etapizată cu avioane multirol, începând cu un prim lot de avioane în uz şi terminând peste 15 ani cu avioanele F 35 de generaţie a 5-a.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor