Averea lui Mugur Isărescu, verificată de inspectorii ANI

Mugur Isărescu
Mugur Isărescu (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
03.04.2015

Inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) verifică averea guvernatorului Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, au declarat vineri, pentru Mediafax, surse din cadrul agenţiei, care au dezvăluit că în urmă cu aproximativ două săptămâni instituţia a înregistrat o sesizare în acest sens.

Sesizarea respectivă ar fi fost trimisă de Asociaţia Parakletos, care evidenţiază că Mugur Isărescu ar avea un credit la Volksbank, pe care l-ar fi trecut în declaraţia de avere din 2007, însă în declaraţiile ulterioare ar fi notat doar creditul de aproape 700.000 de lei, fără a mai menţiona numele băncii, potrivit relatărilor din presă.

La începutul lunii februarie, Mugur Isărescu spunea că a uitat că a avut un credit la Volksbank România, pe care l-a stins anticipat în 2009.

Contactat vineri de jurnaliştii de la postul B1 TV, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a dat mai multe explicaţii privind verificarea desfăşurată de ANI.

"Este vorba despre o sesizare pe care a făcut-o o organizaţie nonguvernamentală. Nu e vorba de o autosesizare a Agenţiei, ceea ce clarifică puţin aspectul situaţiei. Conform acestei sesizări şi conform procedurii, ANI este nevoită să dea un răspuns. Înţeleg că va da un răspuns şi cred că va fi destul de repede acesta. Toată discuţia a pornit de la acea declaraţie a domnului guvernator, de acum trei săptămâni, în care a făcut o confuzie în legătură cu un credit personal, dar nu cred că acea declaraţie este atât de importantă.

Importante, din punct de vedere oficial şi legal, sunt declaraţiile de avere ale domnului guvernator, prezente pe site-urile instituţiilor, din momentul în care a apărut această obligativitate. Dacă se urmăreşte evoluţia împrumutului, aşa cum este el declarat în aceste declaraţii de avere, lucrurile sunt destul de clare. A fost un împrumut luat, rambursat anticipat. Este o procedură pe care organizaţiile nonguvernamentale o fac şi ANI trebuie să răspundă", a precizat Dan Suciu.

Mugur Isărescu "a încurcat banca în momentul în care i s-a adresat o întrebare dacă a luat un împrumut de la banca respectivă. Lucrurile sunt din 2006. A încurcat o bancă cu alta atunci când a făcut o declaraţie verbală, nu în declaraţia de avere şi de aici întreaga confuzie. Pe declaraţiile de avere lucrurile sunt foarte clare. Eu nu văd niciun conflict de interese. Nu e vorba de un conflict de interese, e vorba de o neclaritate. Este o procedură legală, are loc conform legilor din România. Evident că lucrurile vor fi tratate dintr-o perspectivă legală", a adăugat reprezentantul BNR.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor