Aventură şi relaxare în Cabarete, Republica Dominicană

Elena Marks
28.06.2012

Apele turcoaz liniştite şi plajele cu nisip alb ne vin în minte atunci când evocăm imaginile Insulelor Caraibe. Cu toate acestea, a fi ridicat în aer de un zmeu, sunetul puternic al cascadelor şi valuri de clasă mondială pentru surf - nu prea se găsesc acolo!

Am căutat câte un pic din ambele în recenta mea vacanţă în stil caraibian şi sunt fericită să spun că există. Am aflat despre Cabarete, Republica Dominicană (DR), de la un prieten surfer. Căutam o destinaţie pentru surf care să fie aproape de casa mea din New York.

Cu toate acestea, atunci când am discutat cu prietenii şi familia despre călătoria mea, au fost menţionate câteva preocupări obişnuite legate de Republica Dominicană. Consensul general a fost că este "nesigură" - de la apa de băut până la a călători oriunde în afară limitelor unei staţiuni all-inclusive. În ciuda scepticilor, am decis să risc şi m-am îndreptat spre Cabarete pentru R & R (Rest and Relaxation – Odihnă şi Relaxare), aventură şi fler internaţional.

Zborul a fost scurt – am bifat asta pe lista mea. Un zbor direct cu Jet Blue, de la New York la Puerta Plata, durează doar trei ore şi jumătate, urmat de o călătorie cu maşina de 20 de minute până în Cabarete.

Am decis să renunţ la pachetul all-inclusive şi am optat în schimb pentru Sass Global Travel (SGT), o companie ce organizează călătorii de acţiune/aventură, care cazează călătorii în camere spaţioase, curate şi frumos mobilate pe malul mării, pe plaja renumită la nivel mondial - Kite Beach.

Când bate vântul după-amiaza, tot ce trebuie să faceţi este să priviţi spre mal şi să vedeţi o explozie de kiteboarderi - un sport în creştere rapidă, care se aseamănă wakeboarding, dar sportivii sunt traşi de un zmeu supradimensionat în loc de o barcă cu motor. Entuziaştii de kiteboarding din întreaga lume vin în Cabarete pentru a se bucura de condiţii perfecte pentru acest sport (câştigându-şi, astfel, numele de Kite Beach).

Din moment ce nu eram un kiteboarder experimentat, m-am înscris la un curs de începători ce durează şase ore, la Laurel Eastman Kiteboarding School. Am învăţat elementele de bază ale pregătirii echipamentului, măsurile de siguranţă şi zborul actual cu zmeul. Emoţia de a încerca ceva nou şi a experimenta cel mai apropiat lucru de zbor (în afară avionului) a fost antrenantă.

În plus, faţă de kiteboarderi, caii sunt o privelişte frecventă pe Kite Beach. Este destul de uşor să găsiţi un ghid ecvestru, pentru o plimbare călare de-a lungul coastei sau spre un bar de pe plajă, pentru o bere rece. Am ales Rancho Luisa Tommy şi m-am distrat copios, printre altele trecând un râu călare.

O excursie la Cabarete oferă posibilitatea unor drumeţii de clasă mondială la o distanţă uimitoare. Cele 27 de cascade din Damajagua şi Parcul Naţional El Choco sunt la distanţă de o oră. Yoghinii se pot bucura şi ei, pentru că în Cabarete se află mai multe studiouri de yoga, precum şi yoga pe plajă. De fapt, inclus în tariful meu cu SGT, era oferită o relaxare cu yoga. Părea distractiv, dar desigur eram ocupată - venisem să fac surf!

Ghizii mei SGT, Jesmarin Puente şi Lucas Moore, m-au ajutat în aventura mea de surfing. Aceste persoane croiesc experienţele de surf pe baza capacităţii vizitatorului. Ei ştiu unde se găsesc cele mai puţin aglomerate zone şi cele mai bune valuri. Dacă nu sunteţi un surfer experimentat şi nu cunoaşteţi foarte bine zona, nu aş recomanda să mergeţi singuri. Ca multe alte preocupări antrenante, surf-ul presupune o mulţime de factori de risc. Dacă vă decideţi să mergeţi, alegeţi siguranţa şi optaţi pentru o lecţie cu un ghid.

Am ajuns într-o zi când un val de dimensiuni considerabile se pregătea în Encuentro. Este o zonă cu recife pe fund, unde există valuri mari. Devine un pic aglomerată atunci când surful este mic, deşi nu era una din acele zile. Speram să am parte de o uşoară încălzire, deoarece nu am mai fost în apă de luni de zile, dar Mama Natură nu a intenţionat să se liniştească doar pentru mine. Valurile au variat de la cinci la opt metri.

Echipată în bikini, cu protecţie pentru erupţii cutanate şi papucei pentru recife (nu este o idee rea pentru picioare pentru că aricii de mare din recif vă pot distruge distracţia), am vâslit pe placa mea lungă, alături de Lucas şi Jesmarin. Prima zi a decurs fără probleme; cu toate acestea, a doua zi m-am simţit prea încrezătoare şi a ales un val care mi-a venit de hac.

Din fericire, Jesmarin a venit în ajutorul meu şi m-a ajutat să ies din apă. Privind în jos, am văzut un flux nesfârşit de sânge, m-am simţit un pic ameţită, şi m-am lăsat (adică am leşinat) pe el.

De acolo, lucrurile au devenit un pic neclare. Nu sunt sigură în totalitate cum am ajuns la maşină, dar în 10 minute am fost la Centrul Medical Cabarete. Atunci am avut cel de-al doilea şoc major al zilei (primul a fost căzătura puternică). Am primit cea mai bună îngrijire medicală din viaţa mea.

Medici care vorbeau limba engleză mi-au bandajat genunchiul în cel mai scurt timp. Am primit un anestezic local şi 10 cusături, împreună cu un vaccin antitetanos, ca măsură de precauţie. Staţi aşa – nu e aceasta o ţară din lumea a treia? Nu trebuia să fiu îngrijorată de siguranţa mea, să nu mai vorbim, de a primi o intervenţie chirurgicală minoră?

După lovitura suferită la genunchi, planurile de surf au fost date peste cap, astfel că era cazul să mă regrupez. Din fericire, ceva minunat se întâmplă atunci când eşti rănit. Se dovedeşte a fi scuza perfectă pentru a te relaxa! Netrebuind să mă trezesc la 6:00 dimineaţa pentru a prinde cele mai bune valuri, mi-am permis să mă bucur de plajele, restaurantele şi viaţa de noapte din Cabarete.

Farmecul Cabarete atrage oameni din întreaga lume. De-a lungul anilor, aceşti expatriaţi au înfiinţat restaurante, care oferă o gamă largă de preparate din bucătăria internaţională şi locală, la diferite niveluri de preţ. Alohas este un pub relaxat, cu o atmosferă relaxantă şi distractivă şi un aer de surf. Oferă alimente delicioase şi organizează un bufet-grătar în fiecare joi. Ne-am bucurat şi de fructe de mare delicioase la La Casita Papi. După cină, ne-am oprit la Blue Bar.

Pentru viaţa de noapte, benzile principale din Cabarete oferă numeroase baruri pe plajă - de la un pub irlandez la cluburi de dans cu o varietate de sunete, de la hip-hop, reggae şi muzică locală dominicană.

Nu uitaţi să încercaţi Mamajuana, o băutură locală dominicană, care constă din rom şi miere turnat într-un pahar cu elemente lemnoase şi ierburi. Este un fel de una care "vindecă toate", crezându-se despre ea că are puteri medicinale. Este uşor să vă întoarceţi acasă din baruri. Doar vă urcaţi într-un taxi motocicletă (moto) - conducătorul auto este inclusiv.

În timpul călătoriei mele, nu m-am îngrijorat niciodată cu privire la siguranţa mea şi nu m-am simţit neconfortabil. Dominicanii sunt calzi, prietenoşi şi săritori. Niciunul din lucrurile negative ce mi-au fost spuse înainte de a pleca din Statele Unite nu s-a întîmplat şi s-au dovedit a fi doar speculaţii nefondate. Aceasta este frumuseţea călătoriei şi explorării personale. Adevărata aventură este descoperirea personală a ceea ce face un anumit loc să fie unic.

Elena Marks este o scriitoare independentă specializată în muzică şi călătorii, care trăieşte în Port Washington, New York.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor