Tehnologiile moderne ne fură timpul de odihnă

.
. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)

Tehnologiile moderne s-au infiltrat în toate domeniile existenţei noastre în măsura în care nici chiar în timpul vacanţelor nu ne putem lipsi de ele. În prezent, o odihnă ”modernă” presupune utilizarea Internetului, a computerelor, a telefoanelor mobile şi a altor gadgeturi inovative şi performante.

Cu douăzeci de ani în urmă, trebuia să ne îmbulzim lângă ghişeele oficiului poştal, ca să trimitem o felicitare celor apropiaţi pentru a le povesti despre cât de bine ne simţim în vacanţă. Acum totul este mult mai simplu.

În zilele noastre, zonele Wi-Fi sunt disponibile în majoritatea destinaţiilor turistice civilizate. Fiind întins pe şezlongul de lângă piscină, putem afla tot ce ne interesează: programul competiţiilor sportive ale echipei favorite de fotbal, prognoza meteo pentru ziua de mâine sau la ce restaurant să mergem în seara asta. Aplicând crema de protecţie solară, putem trimite colegilor de serviciu un SMS sau MMS cu imagini ale camerei de hotel.

Potrivit cercetărilor oamenilor de ştiinţă de la Universitatea din Michigan, accesibilitatea Internet-ului şi a aparatelor electronice personale omniprezente aduc anumite ajustări în specificul vacanţelor noastre. Potrivit ScienceDaily, în perioada de odihnă ne folosim smartphone-urile de trei ori mai mult decât în timpul obişnuit, iar telefonul mobil – cu 15% mai mult; numărul navigărilor pe tărâmurile internet-ului se majorează de la 70% acasă până la 80% în timpul concediului.

Rezultatele studiului efectuat de cercetători demonstrează că dependenţa omului de tot felul de gadgeturi, aparent utile, pare a fi mai mult decât serioasă. Ipad-urile şi smartphone-urile, desigur, au fost concepute pentru a ne face viaţa mai uşoară, dar, oare nu pierdem mai mult decât câştigăm? Plecarea în vacanţă şi turismul, la urma urmei, au alte scopuri, printre care - schimbarea circumstanţelor, contactul fizic cu unele locuri inedite, comunicarea cu natura şi cu oameni noi, un somn sănătos, etc. Ar fi bine să nu uităm despre aceste avantaje semnificative.

Dacă simţiţi că nu veţi putea rezista tentaţiei de vă a folosi micile dispozitive moderne, vă propunem să plecaţi în vacanţă fără a le face loc în valiză. În acest context, vă recomandăm să faceţi drumeţii cu prietenii sau să vă ascundeţi de civilizaţie într-un bungalou din Bora Bora.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură