Autorităţile R. Moldova solicită ONU să decidă retragerea trupelor ruse din Transnistria

Autorităţile de la Chişinău solicită ONU să includă pe agenda sesiunii din septembrie a.c subiectul retragerii trupelor militare ruse din Transnistria. Şeful statului apreciază iniţiativa ca fiind o reclamă goală.
Andrian Candu, Igor Dodon şi Pavel Filip la Reşedinţa de Stat. 21.02.2017
Andrian Candu, Igor Dodon şi Pavel Filip la Reşedinţa de Stat. 21.02.2017 (facebooc.com/profil Dodon Igor)

Preşedintele Parlamentului Andrian Candu a anunţat miercuri că autorităţile de la Chişinău au solicitat Organizaţiei Naţiunilor Unite să includă subiectul scoaterii trupelor militare ale Federaţiei Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, pe agenda zilei celei de-a 72 sesiuni a Adunării Generale a ONU, care se va desfăşura la 12 septembrie. Igor Dodon cere să se facă delimitare între misiunea de menţinere a păcii care ar avea succes în regiune şi baza militară care poate fi retrasă după soluţionarea politică a conflictului.

“De 25 de ani, sub pretextul unei misiuni de pacificatori, Federaţia Rusă ne intimidează, ţinând ilegal pe teritoriul ţării noastre trupe, muniţii şi armament. La sfârşitul sesiunii, Parlamentul a adoptat o Declaraţie prin care a solicitat retragerea acestora şi respectarea neutralităţii şi statalităţii Republicii Moldova”, scrie Candu pe pagina sa de socializare, precizând că documentul adoptat de Legislativ nu a fost unul simplu şi că se va continua să se facă totul pentru reintegrarea teritoriului Republicii Moldova.

În replică, Igor Dodon a menţionat că iniţiativa autorităţilor de la Chişinău ar fi o mişcare goală de PR. “Decât să se ocupe cu aruncarea prafului în ochii curatorilor şi păpuşarilor occidentali, recomandăm guvernului să se concentreze pe anumite acţiuni specifice pentru a restabili încrederea între Tiraspol şi Chişinău, a rezolva problemele actuale ale oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului şi a relua procesul de negociere în formatul 5+2.

Notabil este faptul că la 2 mai a.c, Curtea Constituţională a Moldovei a declarat neconstituţională prezenţa soldaţilor ruşi în regiunea transnistreană. La 21 iulie Parlamentul R. Moldova a adoptat Declaraţia privind retragerea forţelor militare ruse de pe teritoriul ţării. În document se precizează că staţionarea continuă a trupelor Federaţiei Ruse şi întărirea prezenţei militare a acestora în partea de est a ţării constituie încălcări permanente ale prevederilor constituţionale, în special privind independenţa, suveranitatea, integritatea teritorială şi a neutralităţii R. Moldova, precum şi ale dreptului internaţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe