Alexandru Tănase: Moldova este un proiect eşuat, iar responsabili sunt cetăţenii

Dodon se declară „statalist”, însă potrivit lui Alexandru Tănase, nu există asemenea cuvânt în nicio limbă, cât despre neutralitatea menţionată de şeful statului, Tănase precizează că ar fi ameninţată doar de trupele ruseşti care ocupă jumătate din teritoriul Republicii Moldova.
Alexandru Tănase, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale din Moldova
Alexandru Tănase, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale din Moldova (facebook.com / Alexandru Tănase)

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, ex-ministru al Justiţiei, consideră că atâta timp cât moldovenii nu vor şti cine sunt, ce vor şi care este locul lor în istoria continentului european, acest stat, Republica Moldova se va mişca haotic, ceea ce, de fapt, se întâmplă acum „la noi”. Mai mult decât atât, Tănase a specificat că Republica Moldova rămâne a fi un proiect eşuat, deocamdată, o epavă, iar responsabili de acest lucru se fac înşişi cetăţenii care „prin votul lor, formează puterea politică în stat”.

„În cei 26 de ani de zile de independenţă, Republica Moldova a fost guvernată de guverne instituite în mod legal şi democratic”, a subliniat Alexandru Tănase, cu toate că cei mai mulţi experţi au menţionat în nenumărate rânduri că alegerile în Moldova au loc cu multiple şi grave încălcări ale legislaţiei electorale, existând şi o zicală la acest capitol, „Câştigă cel care numără voturile”.

Cu toate că în Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova, limba poartă denumirea de „română”, iar ulterior, la finele anului 2013 Curtea Constituţională „a statuat de asemenea, că în cazul existenţei unor divergenţe între textul Declaraţiei de Independenţă şi textul Constituţiei, textul constituţional primar al Declaraţiei de Independenţă prevalează”, în Moldova există la ora actuală politicieni, inclusiv în persoana şefului statului, care declară sus şi tare că vorbesc „limba moldovenească”, o limbă despre care cei mai mulţi istorici spun că nu există.

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a explicat că acest lucru se întâmplă din cauză că Republica Moldova este succesorul fostei Republici Sovietice Socialiste Moldoveneşti, care este „o creatură stalinistă şi trebuie să ţinem cont de faptul că atunci când au venit sovieticii şi au anexat acest teritoriu, ei, de fapt, au exterminat elitele intelectuale, ei au încercat să creeze un soi nou de om sovietic sau naţiune distinctă moldovenească. Acest proiect iarăşi a eşuat odată cu proclamarea independenţei, dar după ’91, când ne-am pomenit cu toţii că trebuie să luăm soarta propriei noastre ţări în mâini, fosta nomenclatură comunistă, în mod foarte abil, a preluat controlul asupra economiei acestei ţări, asupra politicii acestei ţări şi au continuat să implementeze acele proiecte staliniste care sunt favorabile Federaţiei Ruse”.

În realitate însă, moldovenii sunt români, vorbesc limba română, fac parte din spaţiul cultural, valoric, etnic românesc şi nu există nicio modalitate de a schimba această realitate, cu toate că încearcă, prin diferite metode, să facă acest lucru preşedintele Dodon, despre care Tănase spune că tot poporul l-a votat, fiind din nou responsabil pentru soarta ţării.

Cu toate că Igor Dodon s-a declarat în nenumărate rânduri „statalist”, acuzând unioniştii/românii de distrugerea „statalităţii” Republicii Moldova, fostul ministru al Justiţiei declară într-un interviu pentru Europa Liberă că „nu există asemenea cuvânt nici într-o limbă”. Mai mult decât atât, acesta califică cuvântul „statalist” ca fiind o „calchiere din limba rusă”, o invenţie pentru fosta nomenclatură comunistă, care şi-au găsit un refugiu în a se denumi „statalişti”.

Menţionăm că în discursurile sale, Dodon face deseori trimitere şi la neutralitatea Republicii Moldova, care în opinia fostului preşedinte al Curţii Constituţionale, de fapt, nu ar fi ameninţată de nimic, în afară de „trupele ruseşti care ocupă jumătate din teritoriul Republicii Moldova”.

Totodată, Alexandru Tănase a precizat că jurământul preşedintelui Republicii Moldova nu este o simplă formalitate, ci un angajament juridic, iar încălcarea acestuia face „incompatibilă persoana care a fost aleasă ca preşedinte pentru funcţia de şef al statului”. „Eu cred că dl Dodon deja a trecut demult această linie roşie prin incitări la separatism. Eu nu înţeleg cum poate un şef de stat să instige la separatism prin mesaje? Şi o face în mod evident”, a punctat Tănase.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe