Dionis Cenuşă: Partidele din Moldova - inapte să discute pe subiecte non-geopolitice

Majoritatea formaţiunilor politice din Moldova nu ar putea exista fără retorica geopolitică. Autorităţile de la Chişinău mai bine ar renunţa la dezinformare, nihilism legal sau incitare la ură, crede expertul Dionis Cenuşă.
Dionis Cenusa, analist politic "Expert-Grup"
Dionis Cenusa, analist politic "Expert-Grup" (Facebook.com/dionis.cenusa)

În contextul moratoriului pe dezbateri geopolitice propus recent de Igor Dodon, politologul din Republica Moldova Dionis Cenuşă consideră că acesta a câştigat funcţia de Preşedinte pentru că a folosit la greu tematica geopolitică. Socialiştii au viitor ca partid politic doar dacă folosesc geopolitica, la fel ca şi majoritatea absolută a partidelor din ţară. Formaţiunile politice sunt inapte să discute pe subiecte non-geopolitice, care implică cunoştinţe şi pregătire profesională.

“Integrarea europeană nu implică dezbateri geopolitice sterile şi belicoase, dacă Preşedintele ăsta vrea să ne sugereze. Preluarea şi exersarea politicilor europene în orice domeniu, de la gestionarea deşeurilor şi până la combaterea practicilor monopoliste, implică capacitate de digerare şi înţelegere a unor cunoştinţe şi abilităţi complicate. Din păcate, majoritatea partidelor politice sunt mult prea înapoiate din punct de vedere cognitiv pentru a înţelege deplin avantajele integrării europene”, scrie expertul pe pagina sa de Facebook.

Dionis Cenuşă menţionează că presa rusă la care fac referinţă deseori socialiştii ar fi acele medii care provoacă discuţii geopolitice, manipulând cu fobiile şi fantomele celui de-Al doilea Război Mondial. Multe medii din Moldova, pro-ruse sau pro-europene, la fel depind de geopolitizarea realităţii politice.

În opinia politologului, integrarea europeană este atât de complexă că a inspirat chiar şi autorii Uniunii Economice Eurasiatice. “Nu vorbim despre orientarea mecanică spre Est sau Vest, ci despre un model clar de dezvoltare. Evident, proiectul european va înceta să existe dacă conţinutul democratic, cu drepturile omului şi statul de drept, va absenta. Dar, probabil, pentru Preşedinte şi socialişti aceste subiecte sunt la fel geopolitice.”

În concluzie, Dionis Cenuşă precizează că aşteaptă din partea lui Igor Dodon altfel de moratorii. Preşedintele şi guvernarea dirijată de către democraţi, împreună cu ceilalţi, trebuie să renunţe necondiţionat la dezinformare, manipulare a opiniei publice, nihilism legal sau incitare la ură. Este o datorie indispensabilă a clasei politice de a nu înlocui discuţiile consistente care merită atenţie, cu banalităţi politice lipsite de sens.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe