Autorităţile iau în calcul restricţionarea circulaţiei în anumite localităţi. Tătaru anunţă zonele vizate

Nelu Tataru
Nelu Tataru (Epoch Times România)

Autorităţile iau în calcul restricţionarea circulaţiei în anumite localităţi, dacă apar focare de coronavirus, a anunţat duminică ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru. Vizate în prezent sunt Valea Prahovei şi staţiunile de pe litoral care, în ultima vreme, au fost foarte aglomerate.

"Analizăm Valea Prahovei şi litoralul, acolo se respectă cel mai puţin regulile", a declarat ministrul la Digi24.ro.

Ministrul a atras atenţia că ultimul bilanţ relevă că avem o rată de 4% de infectare, respectiv o transmitere comunitară accentuată şi a recomandat respectarea regulilor: purtarea măştii, distanţarea fizică şi spălatul şi dezinfectatul mâinilor.

„Avem un sistem medical pregătit, dar nu trebuie să ne punem în această bază. Cresc cazurile grave, avem o virulenţă crescută şi sunt afectate grupele de risc. Am văzut şi tineri afectaţi”, a punctat Tătaru.

De asemenea, ministrul Sănătăţii a subliniat că România are 4.000 de paturi la ATI, dintre care 3.000 sunt „complet dotate”.

„Nu este o problemă ca număr sau ca dotare, dar este o problemă că noi ne gândeam că tot ce era spital covid să-l putem reda ca spital non-covid”, a spus ministrul.

Nu în ultimul rând, ministrul a precizat că trebuie avută în vedere o raportare diferită în funcţie de situaţia din fiecare judeţ.

„Trebuie să facem o analogie şi să vedem ce înseamnă tot turismul de pe Valea Prahovei apoi tot litoralul. Vine populaţie din toată ţara şi se reîntoarce, făcând o transmitere comunitară în localităţile lor. Acolo se respectă cel mai puţin regulile şi atunci reevaluarea ca şi controale la agenţii economici, reevaluarea la judeţele de unde au venit aceşti conaţionali. În următoarele două-trei zile vom vedea judeţele care au creşteri”, a declarat Nelu Tătaru.

Întrebat dacă va fi impusă carantina în anumite locuri de vacanţă, ministrul a negat subliniind însă ca „agenţii economici trebuie să respecte regulile care au fost stabilite. Dacă nu sunt respectate, se vor lua măsuri”.

„Nu este intenţia noastră să ne transformăm în stat poliţienesc, relaxarea a fost însuşită, şi-a dat acordul tot ce a însemnat industrie din domeniul respectiv. Au fost de acord cu regulile, să le respecte. E o relaxare pe care ne-am asumat-o toţi. Ar fi trebuit să nu ajungem aici. Mai vedem şi această bagatelizare a ce înseamnă pandemie, reguli, care a dus la îndemnul de nerespectare a regulilor”, a spus Tătaru.

Ministrul a mai precizat că luni se va lua decizia la nivelul grupului tehnic dacă se va da aviz pentru redeschiderea restaurantelor.

„Avem în schimb acele focare care sunt căminele şi focare în spitale, sunt focare gestionate. Vom impune, ne gândim şi la restricţionarea circulaţiei în anumite localităţi. Evaluăm şi rezultatele vor da şi măsura”, a declarat Nelu Tătaru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne