Australia se teme de un "mega incendiu" (video)

Australia teme un "mega incendiu" (SAEED KHAN / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
22.10.2013

Arşiţa, umiditatea scăzută şi vânturi puternice sunt susceptibile de a alimenta incendiile care au izbucnit în ţară. Premierul statului,Barry O'Farrell, a declarat stare de urgenţă.

Temperaturile ridicate, umiditatea scăzută şi rafale de vânt de până la 200 km pe oră ar putea alimenta focul care au izbucnit în Australia de cinci zile şi de a crea un "mega incendiu". Astfel că, duminică seară premierul statal Barry O'Farrell a declarat stare de urgenţă în întreaga New South Wales, subliniind că aceasta este cea mai periculoasă situaţie care a avut loc în ultimii 40 de ani.

Autorităţile au fost şocate de faptul că s-a descoperit că unele incendii au fost aprinse de copii. Se pare că copiii implicaţi au vârste cuprinse între 12 şi 15 ani. Un copil de 11 de ani a petrecut noaptea în închisoare după ce a pornit două incendii, la nord de Newcastle, dintre care unul ar fi ars mai mult de 5 mii de hectare de pădure, provocând închiderea aeropoartelor Newcastle şi Hwy Pacific

Incendiile au distrus deja 40.000 de hectare de teren în apropiere de Lithgow, un oraş nu departe de Sydney, iar acum ceea ce sperie cu adevărat este că se poate dezvolta un "mega incendiu" din cauza temperaturilor în creştere aşteptate între ziua de marţi şi miercuri. În acest caz, flăcările ar putea ajunge la zonele populate. Există o preocupare, în special, că trei incendii care fac ravagii în regiunea Blue Mountains se pot uni şi pot crea un val de foc dificil de controlat.

Pentru a contracara avansul de flăcări sunt la faţa locului mai mult de 2.000 de pompieri şi voluntari. Este de aşteptat sosirea altor 1.000 de persoane. O desfăşurare semnificativă de forţe necesare pentru a contracara multele incendii care au izbucnit până în prezent. Dacă câteva zeci au fost controlate, se pare că există încă 62 în curs de desfăşurare, dintre care 17 sunt considerate ieşite de sub control.

Vorbind la ABC, O'Farrell a declarat: "Uneori, în aceste situaţii, oamenii se opun ordinului de evacuare dat de personalul de urgenţă. Acest lucru pune nu doar viaţa în pericol, dar, de asemenea, şi pe cea a personalul de urgenţă". Şi, aşa cum a fost raportat de către Daily Telegraph, căpitanul Greg Corrigan, de la Nsw Rural Fire Service Group, a declarat: " Sunt îngrijorat pentru astăzi, pentru mâine şi pentru zilele ce vor veni".

Între timp, Sydney în această dimineaţă s-a trezit cu o calitate a aerului proastă, cu valori care depăşesc standardele necesare pentru sănătate. Toate persoanele care suferă de probleme pulmonare au fost invitate să stea la domiciliu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor