Australia: „Furtuni severe” cu risc de inundaţii în zonele afectate de incendii

Furtuni violente în Sydney, Australia
Furtuni violente în Sydney, Australia (Getty Images)

Oficiul de Meteorologie din Australia a lansat luni, 20 ianuarie o alertă de „furtuni severe” care includ vânturi puternice şi furtuni de grindină în mare parte din Noul Wales de Sud. Aceasta este una dintre zonele cele mai afectate de incendiile care au distrus aproape 12 milioane de hectare de păduri în toată ţara din luna septembrie 2019 până în prezent, pe lângă faptul că a provocat moartea a 29 de persoane.

Autorităţile australiene au avertizat că precipitaţiile abundente preconizate pentru aceste zile vor cădea şi în sudul statului Queensland, în nord-estul insulei şi în multe zone din Victoria, în sud existând chiar riscul de inundaţii. În acest weekend anumite zone din Melbourne au fost afectate de inundaţii.

Ploaia care a căzut în cele trei state afectate de incendiile forestiere în ultima săptămână a fost un ajutor preţios pompierilor, care se luptă cu flăcările din ianuarie.

În aşteptarea unor noi precipitaţii, locuitorii din Noul Wales de Sud s-au confruntat duminică seară cu o furtună imensă de praf care, potrivit Oficiului Meteorologic australian, a atins viteze de peste 100 de kilometri pe oră, în special în oraşul Dubbo, relatează Europa News.

Între timp, pompierii au raportat în ultimele zile că încă mai există 68 de incendii active în Noul Wales de Sud, în timp ce în statul Victoria există 27 de incendii, toate sub nivelul „de urgenţă”.

Bilanţul incendiilor

Australia a trecut prin condiţii meteorologice extreme, cu temperaturi care au depăşit uneori 40 de grade Celsius şi vânturi de până la 90 de kilometri pe oră în multe zone rurale. Acest lucru a îngreunat stingerea incendiilor care au devastat deja aproape 12 milioane de hectare de păduri în toată ţara şi au provocat moartea a cel puţin 29 de persoane, precum şi daune evaluate la milioane de euro şi au afectat biodiversitatea ţării.

Incendiile au distrus, de asemenea, aproape 80 la sută din regiunea împădurită cunoscută sub numele de Blue Mountains, o zonă declarată Patrimoniu Mondial, situată în Noul Wales de Sud, statul cel mai afectat de incendii.

Impactul incendiilor forestiere asupra economiei în Australia ar putea provoca pierderi de până la 3.000 de milioane de euro în exporturi şi în turism, relatează aceeaşi publicaţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură