Aurescu: E necesară urmărirea implementării de către Serbia a măsurilor dedicate românilor din Timoc

Secretarul de stat, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit joi cu Înaltul Comisar OSCE pentru Minorităţi Naţionale, Knut Vollebaek, ocazie cu care a subliniat necesitatea urmăririi implementării de către partea sârbă a accesului la educaţie, mass-media şi slujbă în limba maternă a românilor din Timoc.

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a avut joi, la Dublin, în marja Consiliului Ministerial OSCE, o serie de întrevederi bilaterale cu Iurie Leancă, viceprim-ministru, ministrul afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova, cu Eugen Carpov, viceprim-ministru al R. Moldova, cu Înaltul Comisar OSCE pentru Minorităţi Naţionale, Knut Vollebaek, precum şi cu prim-adjunctul ministrului ceh al afacerilor externe, Jiri Schneider.

Convorbirile secretarului de stat Bogdan Aurescu cu Înaltul Comisar OSCE pentru Minorităţi Naţionale, Knut Vollebaek, s-au concentrat pe problematica respectării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale din statele învecinate, cu o atenţie specială cu privire la situaţia etnicilor români din Republica Serbia.

Oficialul român a mulţumit lui Knut Vollebaek pentru implicarea acestuia în facilitarea dialogului cu partea sârbă în ceea ce priveşte implementarea unor recomandări în domeniul mass-media, educaţiei şi serviciului religios în limba română pentru etnicii români din Timoc, ce se regăsesc în Protocolul celei de-a doua sesiuni a Comisiei Mixte Interguvernamentale România - R. Serbia, semnat la 1 martie 2012.

Bogdan Aurescu a subliniat preocuparea parţii române faţă de situaţia minorităţii române din Valea Timocului, precum şi necesitatea urmăririi implementării de către partea sârbă a măsurilor legate de asigurarea accesului la educaţie, mass-media şi serviciu religios în limba română în această zonă, agreate cu ocazia recentelor discuţii care au avut loc la Haga (22-23 octombrie 2012).

A fost abordată, de asemenea, tema situaţiei şcolilor cu grafie latină din Transnistria, care continuă să se afle într-o situaţie deosebit de precară.