Aurescu: Declaraţiile dlui Zsolt Nemeth sunt inacceptabile, reprezintă o interferenţă regretabilă

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu (www.mae.ro)
Epoch Times România
06.02.2013

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a declarat miercuri că afirmaţiile lui Zsolt Nemeth privind arborarea steagului Ţinutului Secuiesc sunt inacceptabile şi echivalează cu susţinerea explicită a autonomiei teritoriale pe criterii etnice.

„Declaraţiile dlui Zsolt Nemeth sunt inacceptabile şi contravin spiritului de bună-vecinătate şi Parteneriatului Strategic pentru secolul XXI dintre România şi Ungaria. Autorităţile române nu acceptă şi nu vor accepta astfel de interferenţe regretabile care contravin cadrului constituţional şi legal din România. Practic, îndemnul oficialului ungar echivalează cu susţinerea explicită a autonomiei teritoriale pe criteriu etnic, care nu este permisă de Constituţia României şi nu face parte din standardele europene acceptate în domeniul protecţiei persoanelor care aparţin minorităţilor naţionale”, a precizat Bogdan Aurescu, secretarul de stat în MAE român pentru afaceri strategice şi co-preşedinte al părţii române a Comitetului de specialitate româno-ungar de colaborare în domeniul minorităţilor naţionale.

Aurescu a mai precizat că România respinge „cu fermitate acest demers”.

„România şi Ungaria sunt deopotrivă parte la un sistem internaţional şi european de valori în care protecţia pentru drepturile omului în general şi a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale în special este fundamentală. România şi-a asumat, prin participarea la diverse tratate internaţionale, obligaţii ferme în privinţa respectării şi protejării elementelor esenţiale ale identităţii persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale (religia, limba, tradiţiile şi patrimoniul cultural), convinsă fiind de necesitatea protejării diversităţii culturale ca element definitoriu al societăţii româneşti. Astfel, România îşi îndeplineşte pe deplin obligaţiile asumate prin Convenţia cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale şi Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare, documente care consacră standardele de drept internaţional în materie de protecţie a minorităţilor naţionale. De altfel, modelul romanesc în materie de protecţie a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale este recunoscut la nivel european şi internaţional”, a mai spus oficialul român.

Bogdan Aurescu a mai subliniat faptul că „în plan bilateral, prin Tratatul de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate, semnat la Timişoara, la 16 septembrie 1996, România şi Ungaria şi-au asumat obligaţii reciproce inclusiv în materie de protecţie a persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, prin raportare la Convenţia cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale şi la „documentele pertinente ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa şi Consiliului Europei”.

Din dispoziţia ministrului român al afacerilor externe, Titus Corlăţean, ambasadorul ungar la Bucuresti va fi convocat de urgenţă la MAE pentru a i se comunica poziţia părţii române.

Premierul Victor Ponta i-a solicitat miercuri ministrului de Externe să aibă „un răspuns foarte ferm şi foarte clar ” cu privire la arborarea stegului secuiesc, precizând că este necesară o atitudine fermă pe acest subiect, ca „să nu-şi închipuie cineva că întoarcem de prea multe ori obrazul”.

„Vreau să vă rog, domnule ministru de Externe, înainte să plecaţi la Bruxelles - nu dumneavoastră, MAE - să daţi un răspuns foarte ferm şi foarte clar că nu acceptăm niciun fel de - eu nu vreau să folosim un termen nediplomatic, aş fi spus în mod normal obrăznicii - dar nu acceptăm niciun fel de lecţii de la nimeni despre cum se aplică în România legile, inclusiv cele privind funcţionarea autorităţilor locale. Cred că avem cele mai înalte standarde din Europa de reprezentare a minorităţilor, de autonomie a structurilor locale. Dacă cineva vrea să-şi facă în România campanie electorală, vă rog să aveţi o atitudine fermă, dar nu cred că cineva ne poate spune ce steaguri să afişăm pe aici”, a declarat Victor Ponta, la începutul şedinţei de guvern.

„Nu vreau să cădem în capcana de a fi provocaţi, dar nici nu vreau să pară că cineva ne dă lecţii de peste frontieră”, a adăugat şeful Executivului.

Ministrul Titus Corlăţean a informat că a dispus deja instrucţiunile necesare, iar „reacţia Ministerului de Externe va apărea în câteva minute”.

„Să nu-şi închipuie cineva că întoarcem de prea multe ori obrazul”, a închis Ponta discuţiile pe acest subiect.

Secretarul de stat în MAE ungar, Nemeth Zsolt, a declarat, marţi, că maghiarii din Transilvania sunt supuşi unei agresiuni simbolice şi, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie să răspundă, arborând steagul Ţinutului Secuiesc. Steagul Ţinutului Secuiesc a fost arborat, marţi, într-unul din districtele din Budapesta.

La finalul săptămânii trecute, la ceremonia de învestire a noului prefect de Covasna, steagul Ţinutului Secuiesc a fost scos din sala de protocol unde s-a desfăşurat evenimentul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor