Ati fost implicat in persecutia Falun Gong?

Un certificat de demisie din PCC emis de Centrul Servicului Global de Demisii din Partidul Comunist Chinez
Un certificat de demisie din PCC emis de Centrul Servicului Global de Demisii din Partidul Comunist Chinez (prin bunavointa Centrului Serviciului de Demisii din PCC)
Crystal Fang & Pamela Tsai
14.07.2009

PHILADELPHIA - Ann Wang, 54 de ani, a fost de curand admisa ca rezident permanent al SUA si locuieste in Reading, Pennsylvania. Ea vine din Beijing. La fel ca milioane de chinezi care doresc sa imigreze in America, Wang ne spune: “Am vrut sa vin aici ca sa fiu libera.”

Nu s-a bucurat de libertate niciodata in China. Wang s-a nascut in timpul miscarii anti-dreapta si a crescut in timpul Revolutiei Culturale. Politica usilor deschise urmata de explozia economica din ultimele trei decenii nu au adus libertatea la care a sperat. A fost martora Masacrului din Piata Tiananmen in 1989, iar zece ani mai tarziu, a persecutiei impotriva Falun Gong.

Wang s-a prezentat la interviu la Servicul de Cetatenie si Imigrare al SUA din Philadelphia, pentru a obtine Cartea Verde in aprilie. Isi aminteste doua intrebari ce i-au fost puse in timpul interviului. Una dintre ele a fost daca este membru activ al Partidului Comunist Chinez. Cea de-a doua intrebare a fost daca a fost implicata in persecutia impotriva Falun Gong. Wang i-a cerut functionarului de la biroul de imigrari sa explice aceste doua intrebari. I s-a spus ca aceste doua intrebari sunt puse aplicantilor din China continentala. Functionarul a mai adaugat ca persecutia regimului comunist chinez impotriva Falun Gong este precum persecutia nazista impotriva evreilor din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

“Am fost surprinsa, insa foarte fericita ca sunt puse aceste intrebari,” spune Wang. Ca orice chinez care s-a nascut si crescut in China continentala, ea a fost membra a doua grupari afiliate Partidului Comunist. Acestea sunt: Tinerii Pionieri care include copii intre 7 si 14 ani, si Liga Tinerilor, de la 14-28 de ani.

“Sa fii membru este aproape obligatoriu. Profesorii de la scoala se asigura ca fiecare copil devine membru. Nu ai de ales si nu este alegerea ta. Este ca si cum aici trebuie sa ai carte de identitate - daca nu o ai, nu faci parte din societate,” explica Wang.

Ea nu a cerut niciodata sa intre in randurile Partidului Comunist Chinez ca adult. “De ce as vrea sa devin membru al unui partid care imi persecuta propria-mi familie?” Parintii lui Wang au fost amandoi persecutati in timpul Revolutiei Culturale. Ei s-au aflat printre milioanele de intelectuali care au fost trimisi la tara sa creasca animale si sa lureze pe camp alaturi de tarani. “Trimiteti-i jos” a fost o metoda create de seful Partidului, Mao Zedong, pentru a transforma intelectualii cu gandire libera in garzi rosii comuniste.

Wang are o sora care practica Falun Gong. Asa ca a fost recunoscatoare ca i s-a pus o intrebare despre persecutia gruparii pasnice. Falun Gong a devenit principala tinta a persecutiei PCC incepand cu luna iulie 1999.

“Daca vrei libertate, nu poti sa fii cu Partidul Comunist Chinez. Daca vrei PCC-ul, nu poti avea libertate,” afirma Wang. Ea a ales pentru ea.

Demisia din Partid

Wang a renuntat in mod oficial la PCC in 2005 cu ajutorul Centrului Servicului Global de Demisii din Partidul Comunist Chinez (http://quitccp. org), o organizatie nonprofit cu sediul in SUA, avand peste 100 de birouri in peste 30 de tari. Organizatia a luat fiinta in februarie 2005 ca raspuns la demisiile masive ale chinezilor din PCC si organizatiile sale afiliate, cunoscute ca “Miscarea de demisii din PCC.”

Miscarea a fost declansata cand The Epoch Times a publicat seria de editoriale numita “Noua Comentarii despre Partidul Comunist,” http://ninecommentaries. com, in noiembrie 2004. Editorialele analizeaza istoria si natura partidului.

Potrivit lui John G. Palfrey Jr., director executiv la Berkman Center for Internet & Society de la Facultatea de Drept Harvard, cele “Noua Comentarii” se afla printre cele doua cele mai restrictionate subiecte ale cenzurii exercitate de PCC pe internet.

Wang se afla printre cei 56 de milioane de chinezi care au trecut de blocada pe internet a PCC, renuntand la partidul comunist online.

Servicul de Cetatenie si Imigrare al SUA i-a acordat statutul de rezident permanent al Statelor Unite.

Dr. Dayong Li este co-fondator si presedinte al Centrului Serviciului Global pentru Demisia din Partidul Comunist Chinez, pe scurt - Centrul Servicului. El afirma: “Am fost fericit sa aud povestea lui Ann. Felicit grvernul SUA pentru faptul ca a facut un pas concret pentru ocrotirea libertatii. Exista doua amenintari fatale ale umanitatii. Una este nazismul, iar cealalta este comunismul. Statele Unite au misiunea de a lupta impotriva comunismului si de a-si tine promisiunea de ‘niciodata din nou’.”

Potrivit dr. Li, Centrul Serviciului a inceput sa elibereze certificate oficiale chinezilor care au renuntat in mod public la PCC prin Centrul Serviciului, in februarie 2009.

“Acestea [certificatele] asigura o confirmare credibila,” spune Jim Liu, un avocat din domeniul imigrarilor din Philadelphia. “Aproape toti cei care vin din China continentala au fost sau sunt afiliati Partidului Comunist Chinez intr-un fel sau altul. Ei doresc sa imigreze in Statele Unite si inteleg ca raspunsul lor la intrebarea legata de calitatea de membru in partidul comunist va determina daca vor primi aprobare sau nu. Cum sti daca raspunsul lor este adevarat? As vrea sa vad un certificat emis de un tert.

Cand oamenii merg la Centrul Serviciului pentru a-si inregistra in mod public renuntarea la PCC, aceasta este cu adevarat o miscare ‘pe fata’ impotriva PCC. Iti trebuie curaj si demonstreaza un angajament adevarat.”

Deportarea criminalilor

Liu a comentat referitor la intrebarea despre persecutie care i-a fost pusa lui Wang in cadrul interviului pentru imigrare. “Cred ca asta e un lucru bun. Este absolut necesar ca imigrantilor din China continentala sa le fie puse astfel de intrebari. Persecutia Falun Gong este un genocid finantat de stat, cea mai mare atrocitate in materia drepturilor omului din China. Si ea [persecutia] inca are loc.”

Dr. Zhiyuan Wang, unul dintre fondatorii Organizatiei Mondiale pentru Investigarea Persecutiei impotriva Falun Gong (WOIPFG) a declarat: “Aplaud intrebarea functionarului de la biroul de imigrari despre genocidul din China. Incurajez departamentul Securitatii Patriei din SUA sa ia mai multe masuri impotriva criminalilor prezentului genocid din China. Statele Unite nu ar trebui sa fie un adaport pentru ei.”

Dr. Wang a fondat WOIPFG in 2003 si conduce o echipa care investigheaza neobosit crimele impotriva Falun Gong. “Cel de-al Doilea Razboi Mondial a luat sfarsit cu peste jumatate de secol in urma. Insa investigarea criminalilor nazisti are inca loc. Exista cazuri deschise din timp in timp ale acelora care au participat la genocidul impotriva poporului evreu. Speram sa vedem deschise si cazurile impotriva criminalilor implicati in genocidul din China impotriva practicantilor Falun Gong.”

Potrivit declaratiilor de presa ale Biroului de Investigatii Speciale din cadrul Departamentului SUA al Securitatii Patriei, au fost deschise 87 de cazuri incepand din 2000, care includ deportarea si retragerea cetateniei americane, criminalilor de razboi nazisti care si-au ascuns rolul jucat in trecut in genocidul impotriva evreilor.

Potrivit unui raport din iunie 2008 al Institutului de Politica a Migrarii, chinezii reprezinta cel de-al treilea grup de imigranti ca marime, in Statele Unite, dupa cei din Mexic si Philippine. In 2006 existau in Statele Unite circa 1,6 milioane de oameni nascuti in China.

Agentia de presa oficiala din China (Xinhua News Agency) a raportat ca Statele Unite, Canada si Australia sunt primele trei destinatii spre care emigreaza oficialii guvernamentali PCC. Unii duc cu ei sume mari de bani, si, probabil, un trecut de violari ale drepturilor omului. S-a raportat ca numai in august 2008, peste 1000 de oficiali comunisti au parasit China pentru a trai in strainatate.

Wang spera sa nu-i vada pe cei care au savarsit abuzuri impotriva drepturilor omului, urmand-o pe ea si familia ei in SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor