Atelier de lucru privind combaterea influenţei şi propagandei ruseşti în Republica Moldova

Organizatorii atelierului de lucru privind combaterea propagandei în Republica Moldova şi-au propus să prezinte jurnaliştilor şi activiştilor civici moldoveni cele mai eficiente practici şi instrumente de combatere a propagandei şi ştirilor false.
foto simbol, fake news
foto simbol, fake news (ipre.md)

În cadrul unui atelier de lucru organizat marţi, 5 decembrie 2018, de Centrul pentru Studierea Democraţiei din Bulgaria (CSD) şi Institutul pentru Politici şi Reforme Europene (IPRE), cu suportul Fondului Canadian pentru Iniţiative Locale, s-a discutat despre creşterea alarmantă a propagandei în ultimii ani, a intervenţiilor externe în spaţiul mediatic din Republica Moldova, precum şi a numărului de ştiri false, cu mesaje de ură şi intoleranţă, care influenţează negativ opinia publică privind drepturile omului, pluralismului de opinie şi egalitatea de şanse.

„Creşterea numărului de intimidări şi mesaje discriminatorii lansate la adresa jurnalistelor de investigaţie, femeilor din politică şi activistelor civice, este o problemă pe care ne-am propus să o soluţionăm prin comunicare şi suport de capacitate. Evenimentul dat este o platformă ce va prezenta toate instrumentele de informare şi de protecţie împotriva acestui fenomen periculos pe care le pot utiliza jurnaliştii şi societatea civilă”, a declarat directorul executiv IPRE, Iulian Groza.

Atelierul a început cu o sesiune de prezentare a viziunilor partenerilor de dezvoltare referitor la fenomenul ştirilor false şi propagandei în mass-media din Moldova. În context, coordonatorul de proiecte la Freedom House Moldova, Tatiana Puiu, a vorbit despre eforturile organizaţiilor internaţionale în combaterea propagandei.

La rândul său, Corina Cepoi de la Internews în Republica Moldova, a prezentat rezultatele activităţii organizaţiei pe care o reprezintă, remarcând importanţa creării şi aplicării în practică în şcoli a modulului „Educaţie mediatică”, iar directorul de ţară a organizaţiei „People in Need Moldova”, Silvia Bicenco, a recomandat programele internaţionale de susţinere a mass-mediei independente.

Totodată, evenimentul a inclus prezentări pe subiectul propagandei ruse în regiunea Mării Negre şi impactul acesteia asupra participării femeilor în viaţa publică. Astfel, coordonatorul de programe la Centrul pentru Jurnalism Independent şi Mediacritica.md, Cristina Zavatin, a adus mai multe exemple de mesaje discriminatorii faţă de femei din mass-media naţională.

Totodată, jurnalista Asociaţiei Presei Independente, Lilia Zaharia, a menţionat fenomenul ştirilor false prin prisma cazurilor raportate pe platforma StopFals.md. La finalul sesiunii, expertul pe comunicare la IPRE, Simion Ciochina, a expus rezultatele notei analitice „Fenomenul propagandei ruse în mass-media on-line din Republica Moldova”, care poate fi accesată aici

De asemenea, analistul principal în cadrul Programului Economic, CSD, Dr. Todor Galev, a prezentat participanţilor un set de instrumente practice pentru analiza contentului în cazul abordării propagandei ruse.

„Fenomenul propagandei a luat amploare în ultimii ani nu doar în Est, ci şi în Vest. Acest fenomen a dus la o mobilizare a comunităţii de jurnalişti, experţi şi activişti civici în vederea contracarării efectelor propagandei externe şi a ştirilor false prin consolidarea jurnalismului de investigaţie şi dezvoltării platformelor de combatere a ştirilor false”, a specificat analistul.

Atelierul de lucru „Combaterea influenţei şi propagandei ruseşti în Republica Moldova” a fost organizat cu suportul Fondului pentru Iniţiative Locale din Canada.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe