Atacul împotriva Siriei naşte discuţii în Marea Britanie

Demonstraţii în faţa Whitehall împotriva implicării Marii Britanii în conflictul sirian, 28 august 2013 (CARL COURT / AFP / Getty Images)
Adrian Sturdza
29.08.2013

Premierul britanic David Cameron a fost forţat miercuri să amâne planurile pentru un atac iminent asupra Siriei datorită presiunii interne.

La o zi după discuţiile despre un atac asupra Siriei în în Parlament, Cameron a fost atacat de opoziţia laburistă care a cerut o consultare parlamentară mai largă. Membri ai partidului Conservator s-au opus şi ei.

Miercuri, secretarul general ONU, Ban Ki-moon, a cerut să fie acordat mai mult timp inspectorilor pentru anchetarea cazului, în timp ce Rusia, care se opune vehement oricărui atac, a declarat că este prematură o rezoluţie ONU.

Rezistenţa întâmpinată de Cameron poate avea repercursiuni asupra planului american de a organiza atacuri cu rachete împotriva Siriei săptămâna aceasta.

În 2003 predecesorul lui Cameron, Tony Blair, a intrat în Irak împreună cu SUA, după veştile conform cărora Saddam Hussein ar fi avut arme de distrugere în masă. Ştirea s-a dovedit falsă. Precedentul creează acum probleme coaliţiei dintre Cameron, conservator, şi Ed Miliband, laburist.

Cameron a promis miercuri că va mai acorda o şansă Parlamentului de a vota asupra problemei, înainte de a începe orice atac.

Consiliul de Securitate al Marii Britanii susţine atacul în unanimitate.

Un amendament propus de partidul Laburist cere ca Marea Britanie să sprijine acţiunea militară numai după ce Consiliul de Securitate al ONU examinează raportul inspectorilor trimişi în teren.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor