Assange, condamnat la un an de închisoare în Marea Britanie

Julian Assange soseşte într-o maşină a poliţiei la Curtea Magistraţilor din Westminster din Londra, 11 aprilie 2019
Julian Assange soseşte într-o maşină a poliţiei la Curtea Magistraţilor din Westminster din Londra, 11 aprilie 2019 (Jack Taylor/Getty Images)

O instanţă din Londra l-a condamnat miercuri pe Assange la 50 de săptămâni pentru încălcarea condiţiilor de eliberare pe cauţiune în 2012cu scopul de a evita o potenţială extrădare în Suedia, potrivit Deutsche Welle.

Assange a fost arestat în luna aprilie în ambasada ecuadoriană din Londra, după ce Ecuadorul i-a revocat azilul politic.

Avertizorul de integritate australian s-a refugiat în ambasada Ecuadorului în urmă cu şapte ani pentru a evita extrădarea în Suedia, unde era căutat pentru a fi interogat în cazul unor acuzaţii de viol şi agresiune sexuală. Deşi poliţia suedeză a renunţat la investigaţie în 2017 şi arestarea fondatorului WikiLeaks, procurorii suedezi au redeschis cazul.

Assange a declarat că s-a temut că Suedia îl va trimite în SUA pentru acuzaţii legate de activitatea website-ului său WikiLeaks.

La audierea de miercuri, avocatul lui Assange, Mark Summers, a susţinut că clientul său a avut mari temeri că va fi trimis în SUA la acea vreme şi din acest motiv a fost forţat să încalce condiţiile de eliberare pe cauţiune.

Joi, Assange are de înfruntat o audiere separată privind o cerere de extrădare din partea SUA.

La scurt timp după arestarea lui Assange, Departamentul de Justiţie american a anunţat că fondatorul WikiLeaks a fost acuzat de conspiraţie pentru încercarea de a accesa în 2010, împreună cu fosta analistă americană de informaţii Chelsea Manning, un calculator guvernamental american care conţinea informaţii secrete. Acuzaţia îi poate aduce lui Assange cinci ani de închisoare. Totuşi, experţi şi foşti oficiali ai sectorului american de informaţii au declarat că SUA ar putea anunţa şi alte acuzaţii împotriva avertizorului de integritate.

Assange, în vârstă de 47 de ani, a devenit faimos după ce WikiLeaks a publicat un volum mare de informaţii divulgate, unele referitoare la operaţiunile militare americane din Afganistan şi Irak, sau privind condiţiile din centrul de detenţie din Guantanamo.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe